Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wet op inrichting begraafplaats (België)


2 februari 2002

Vraag nummer: 648  (oude nummer: 540)

Daar er in belgië geen speciale site rond uitvaart is hoopte ik hier een antwoord te vinden. Mijn moeder is gisteren overleden. Nu zitten ze hier in ons dorp met een tekort aan grafkelders. Wel zijn er al grafkelders klaargemaakt naast de werkelijke begraafplaats maar daar is verder nog geen intichting en dat zal er in de eerste jaren waarschijlijk ook niet komen. Om bij het graf te geraken zou men door een vuilnisbelt, over een sportterein en een grote modderpoel moeten lopen. Kunnen wij dit verhinderen? Wel is er nog plaats naast haar ouders en een tante, maar daar zitten nog geen kelders en die willen ze waarschijnlijk ook niet plaatsen. Help ons aub.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Alleereerst gecondoleerd met het recente verlies van uw moeder.

Ik wil u graag helpen, maar kan het niet. In Nederland zijn de regels voor begraafplaatsen en uitgifte van graven niet uniform landelijk geregeld, maar heeft iedere gemeentelijke of kerkelijke begraafplaats zijn eigen - net telkens weer iets andere - regels. Ik verwacht (maar weet het niet zeker) dat het bij u in Vlaanderen niet veel anders is.

Ik vrees dat u niets kunt veranderen aan de inrichting van de uitbreiding van de begraafplaats op korte termijn. U kunt natuurlijk proberen om nog een kelder naast het graf van uw grootouders en tante geplaatst te krijgen. En u zou er ook over kunnen denken om haar in een ander dorp te laten begraven. Maar ja, dat is ook zo zoiets.

Als dit in Nederland zou gebeuren, zou ik eerlijk gezegd ook geen betere oplossing weten. Maar wel moet ik constateren dat men meestal, in 99% van de gevallen bij een uitbreiding van een begraafplaats er toch eerst voor zorgt dat het terrein netjes is ingericht en goed bereikbaar is, alvorens er graven uit te geven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE