Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Waarom zijn er geen islamitische begraafplaatsen?


10 maart 2004

Vraag nummer: 2964  (oude nummer: 4108)

Geachte heer van der Putten,

Gisteravond was er op TV een item over islamitisch begraven.
In Amsterdam wil de gemeente een aparte begraafplaats voor moslims aanleggen. In Den Bosch zijn ze er juist op tegen om apart te begraven, men wil iedereen door elkaar. Gemengd begraven is 'het toppunt van integreren', vindt wethouder Eigeman van Den Bosch. Ik heb het nagelezen op de site premtime.nl, van dat programma.

Mijn vraag aan u is: waarom zijn er eigenlijk geen islamitische begraafplaatsen?
Ene meneer Baba (leuke naam) in het programma zei gisteravond dat moslims problemen hebben met Nederlandse begraafplaatsen omdat ze geen eeuwigdurende graven garanderen. Hoe zit dat eigenlijk?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ik heb gisteravond geen TV gekeken, dus ik kan wat moeilijk plaatsen wat deze of gene tegen welke achtergrond gezegd heeft. Met de heer Baba heb ik toevallig enkele weken geleden telefonisch contact gehad; hij werkt bij een onderzoeksbureau dat onderzoek doet naar de mogelijkheden en onmogelijkheden van Islamitisch begraven.

Waarom er geen Islamitische begraafplaatsen zijn, daar heb ik wel een idee over. Er zijn trouwens wel begraafplaatsen met Islamitische graven of zelfs Islamitische grafakkers, vooral in wat grotere steden. Maar soms ook in kleinere gemeenten met een moslim-gemeenschap.

De meeste Nederlandse begraafplaatsen geven inderdaad geen eeuwigdurende graven uit. En voor zover ze graven voor onbepaalde tijd uitgeven, garanderen zij geen 'eeuwig bestaan'. De gemeentelijke begraafplaatsen zijn in de regel tamelijk zakelijk en nuchter op dit punt. Men mag wel telkens verlengen, maar als er niemand meer behoefte aan een graf heeft houdt het op te bestaan. Dat is de algemene Nederlandse werkwijze.
Maar het is geen enkel probleem als men vanuit de Islamitische gemeenschap eigen begraafplaatsen op zou richten en daar wel eeuwigdurende graven uit zou geven. Zo doet bijvoorbeeld de Joodse gemeenschap dat ook. Op die eigen begraafplaatsen kan men wél garanderen dat men ieder geval de intentie heeft om die graven eeuwig - zo lang mogelijk althans - in stand te houden. De Nederlandse wetgeving legt dat geen strobreed in de weg.

Alleen, men moet dat zelf organiseren. En daar zit eigenlijk het echte probleem. Er zijn veel verschillende groepen en stromingen binnen de Islam, ook in Nederland. En er zijn (nog) geen groepen die dusdanig georganiseerd zijn, dat zij eigen begraafplaatsen kunnen oprichten en in stand houden. Ik denk echter dat dit gewoon een kwestie van tijd is. Per slot is men ook bij machte om gebedshuizen op te richten en te bouwen. Waarschijnlijk heeft dit letterlijk en figuurlijk meer prioriteit dan begraafplaatsen. Maar ach, dat laatste komt een keer vanzelf.

Het oprichten en exploiteren van begraafplaatsen is geen moeilijke zaak, in die zin dat er natuurlijk ontzettend veel expertise aanwezig is bij gemeenten en andere bijzondere begraafplaatshouders. Dit in financiële en organisatorische zin. En er zijn ook al veel gemeenten met feitelijke ervaring met Islamitisch begraven, grafuitgifte, grafligging, procedures en riten, noem maar op. Het wiel hoeft m.i. niet uitgevonden te worden. Nagenoeg alle kennis is voorhanden en wettelijk zijn er totaal geen belemmeringen.
Als zich vandaag of morgen een Islamitische groepering zich tot de gemeente wendt om een eigen begraafplaats te beginnen, en ze hebben voldoende achterban en draagvlak, dan kunnen ze in principe binnen de kortste keren aan de slag. Binnen eén of twee jaar zou reëel zijn.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Zie over Islamitische graven en eeuwige grafrust:


Zie over de aankoop en het behoud van een graf voor eeuwig ook:

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >