Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verhoging sterftecijfers tgv. grijze golf


27 juli 2011

Vraag nummer: 25365

Meneer Van der Putten,
I.v.m. de vraag wanner een nieuwe uitbreiding klaar moet zijn of besloten moet worden tot ruiming van graven ben ik nieuwsgierig of er cijfers bekend zijn (bijv. %'s) die aangeven hoeveel % extra begrafenissen te verwachten zijn de komende 10 of 15 jaar? Ik heb juist u stuk "Onsterfelijkheid"..."uit 1999 gelezen.

Antwoord:

Geachte heer,

Mij zijn geen cijfers of percentages bekend hoeveel begrafenissen er de komende 10 of 15 jaar te verwachten zijn. Maar als er wel landelijke cijfers - wat hooguit globale schattingen kunnen zijn - zouden zijn, dan betekent dat nog weinig voor individuele begraafplaatsen. In bepaalde plaatsen en regio's liggen de cijfers anders dan elders.

Ook de sterftecijfers in Nederland zijn de afgelopen jaren verkeerd ingeschat. Men moet schattingen dus altijd met een (veilige) slag om de arm nemen.

Ik zou als ik u was gewoon kijken naar de trend van de afgelopen tien jaren op de eigen begraafplaats(en) en die doortrekken. En dan tijdig beginnen met de uitbreiding van de begraafplaats of de ruiming van graven om onverwachte situaties in tijd op te kunnen vangen. Ik zou dan zeker aan een jaar of 5 denken.

Terzijde: ik weet niet welk stuk, artikel of column uit 1999 u bedoelt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE