Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Respectloos van onze gemeente (muur of haag om begraafplaats)


4 maart 2007

Vraag nummer: 4676  (oude nummer: 8967)

wij hebben sinds 2003 een begraafplaats naast ons gekregen. op zich hadden we daar geen bezwaar tegen was het niet dat het teneerste niet 5 jaar de tijd heeft gekregen om de heg tussen ons peceel en de begraafplaats te groien .wij kunnen van sf ons terras en woon kamer alles zien.
mijn vraag is dan ook (als jullie daar iets van weten) hoe we de gemeente zo ver kunnen krijgen om er een muur tussen te zetten zo dat wij en de mensen die hun geliefden daar bezoeken niet meer hoeven te zien en uiteraard de begrafenissen.
de brieven en planschade wat we hebben ingedient heeft tot nu toe geen resultaat.de burgemeesters en wethouders hebben er geen last van maar wij wel.
ik weet dat dit eigelijk niet gaat over wat jullie vragen maar ik ben op zoek naar info hoe en wat om dit vreselijke probleem op te lossen.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Er is geen wettelijke plicht of een andere plicht voor de houder van een begraafplaats om een muur of een haag om een begraafplaats te zetten. Vroeger was die plicht er wel, maar die is in 1991 bewust uit de wet verdwenen. Er is ook geen plicht voor de eigenaar van een perceel, ongeacht de bestemming of het gebruik van een perceel, om deze visueel af te scheiden.

Kortom, u kunt de gemeente niet dwingen om een muur of haag te plaatsen.

Anderzijds vraag ik mij af - als u het zo hinderlijk vindt om op de begraafplaats te kijken (wat ik mij overigens best kan voorstellen) - waarom u dan zelf geen muur of haag plaatst. Beter een zelf uitgekozen haag van laurier, bijvoorbeeld, dan een lelijke muur van de gemeente. Maar goed, dat zou ik doen als ik u was.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld over een graf of een privé begraafplaats op eigen grond:

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE