Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Aanleg weg langs begraafplaats; afstand graf?


9 februari 2010

Vraag nummer: 7290  (oude nummer: 15040)

Geachte mevrouw / heer,

Namens de begrafenis vereniging Leimuiden heb ik een vraag t.a.v. een begraafplaats. In Leimuiden heeft de gemeente voornemens om een nieuwe dorpskern aan te leggen als gevolg dat een groenstrook tussen een sloot en de erfafscheiding men een weg wil gaan aanleggen. Als erfscheiding is er een heg van ca 3m hoog, maar tussen de heg en een graf ligt er maar een afstand van ca. 3m. Los van alle ongemakken wil ik u vragen of er eisen zijn t.a.v. aanleg begraafplaatsen e.d. / grafrust?

Met vriendelijke groet
Bram van der Zeeuw (voorzitter PBV Leimuiden)

Antwoord:

Geachte heer,

De vraag is eenvoudig te beantwoorden. Artikel 6 van het Besluit op de lijkbezorging luidt: 'De afstand van een graf tot de erfscheiding van de begraafplaats bedraagt ten minste één meter.'
Er is geen regel die zegt dat er een bepaalde afstand tussen de erfafscheiding en andere dingen zoals een gebouw of een weg moeten zijn. Feitelijk kunnen die tegen de erfafscheiding aan liggen. Bij sommige begraafplaatsen is dat ook zo.

Een ander punt is dat u met de gemeente moet bespreken of er door de aanleg van de weg toch geen schade kan ontstaan aan de graven. Zoals door het verschuiven van zand of door trillingen die monumenten los kunnen trillen. Dit valt me zomaar te binnen, ik ken geen voorbeelden.
Ik verwacht geen problemen. Maar het kan verstandig zijn om er de gemeente over aan te schrijven en schriftelijke garanties op dit punt te vragen. Dan hoeft u zich geen zorgen te maken en bent u ook ten opzichte van rechthebbenden en nabestaanden ingedekt voor het geval er onverwacht toch iets mis zou gaan.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE