DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 20-10-2004
MODERNE ARS MORIENDI

Na de ‘7 vragen’ (aan mensen die beroepsmatig met de dood te maken hebben), de fictieve uitvaartberoepen, de religie-reeks en de ‘gefascineerd door de dood’-afleveringen, beginnen we een nieuwe serie op dood.nl: moderne ars moriendi.

Ars moriendi is Latijn voor ‘de kunst van het sterven’. In de vijftiende en zestiende eeuw werden op grote schaal boekjes verspreid onder de titel Ars moriendi. Ze waren bedoeld om zieken te helpen zich voor te bereiden op de dood en de nog gezonden te wijzen op hun sterfelijkheid. ‘Leer te sterven en ge zult leren leven, want niemand zal echt leren leven, die niet eerst heeft leren sterven,’ zo luidt een passage uit een middeleeuwse Ars moriendi. Ars moriendi waren eigenlijk een soort stripverhalen, gravures met teksten, zodat zowel de geletterden als de in veel grotere getale aanwezige analfabeten de strekking ervan konden begrijpen.

Sommige hedendaagse romans kunnen worden opgevat als een moderne ars moriendi. Door de wijze waarop de dood en het sterven van een hoofdpersoon erin behandeld worden, wordt de dood voor de lezer minder angstig, iets natuurlijks, misschien zelfs mooi en wordt de lezer er bijna mee verzoend dat hij ook op een dag.....

Moderne ars moriendi zijn dan ook verschillend van inhoud dan de oude ars moriendi. De oude boekjes werden met het vooropgezette doel geschreven om het de stervenden knap benauwd te maken en de angst bij de nog gezonde gelovigen er goed in te houden - met afbeeldingen waarin de ‘slechte mens’ op zijn sterfbed bezocht wordt door afgezanten van de hel - en hen er vooral op te wijzen op het goede pad te blijven wilde men later een goede dood sterven.

Elders op deze site een interview met de auteur van de eerste ars moriendi in deze reeks: Komt een vrouw bij de dokter.

Terug naar archief...