DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 13-10-2002
HOE IS HET... MET DE ASVUURPIJL?

Er is de laatste jaren veel ‘uitgebroed' op funerair gebied. Doodgewoon schreef erover. Wat is er terechtgekomen van enkele van de plannen? Waren nieuwe initiatieven levensvatbaar?

Eind 1997 stond het object groot achter op de cover van Doodgewoon: de asvuurpijl ‘Last Rest Rocket'. Een vuurpijl waarmee de as van de overledene de lucht in kan worden geschoten. Een initiatief van kunstacademiestudente Hetty van Bommel, gestimuleerd door uitvaartwinkel de Ode in Amsterdam en in productie genomen door kunstvuurwerkfabriek Van der Nat bv in Steenwijk. Na enige landelijke publiciteit nooit meer iets van gehoord. Is er vraag naar? Volgens een woordvoerder van Van der Nat slechts één maal. "We hebben een aantal proeven gedaan en uiteindelijk is er één vuurpijl echt als asvuurpijl de lucht in gegaan. Maar verder hebben we niets meer gehoord van Hetty van Bommel."

Dat had een reden, zo bleek verleden jaar. Hetty van Bommel liet aan Doodgewoon weten dat er een wachtlijst was voor de vele aanvragen van de Last Rest Rocket. Ze schreef ons: ‘De productontwikkeling van de Last Rest Rocket heeft veel tijd gekost. Diverse grote uitvaartverzekerings-maatschappijen heb ik benaderd, met de vraag te participeren in de productie/lancering van dit uitvaartproduct op de markt en opname in het verzekerings-pakket. Allen waren zeer enthousiast, maar durfden niet op voorhand hun naam (en financiële middelen) hieraan te verbinden, onder andere uit angst voor boze verzekerden, die zich niet met deze "pioniers"-houding willen vereenzelvigen. Dit hield in dat ik dus toch helemaal zelf de productie (ook financieel) zou moeten gaan dragen. Hierna ben ik alleen verder gegaan, om met een nieuwe producent/ceremonie-dienstverlening in zee te gaan. Juist vóór de vuurwerkramp te Enschede was de zaak bijna rond. Nadat deze ramp – uiteraard – hét aandachtspunt van de media werd, werd ik onmiddellijk platgebeld, door op goedkope en smakeloze sensatie beluste programmamakers en andere medialui. Daarom: Het Last Rest Rocket-project wordt – in elk geval – voor de komende twee jaar in de ijskast gezet. De verbinding aan de ramp in Enschede is té voor de hand liggend, en de achterliggende gedachte van mijn product is juist heel integer en piëteitsvol. Dus, ook uit eerbied voor de getroffenen, en trouwens ook om heel medelevend Nederland serieus te nemen, moet ik dit project nu uitstellen. Dit is tevens een statement, over hoe ik als industriëel ontwerper juist de maatschappij wil "dienen", en niet als doel heb te spotten met dood, verdriet, rampen, en verwerkingsrituelen.'

Dit betekent dat we op zijn vroegst in 2003 weer iets over de Last Rest Rocket kunnen vernemen. Uiteraard houden we u op de hoogte.
Terug naar archief...