DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 04-03-2002
NIEUWE SITE OVER ROUWVLAG

Het begon zo'n negen jaar geleden toen de heer G.A.H. Vinck nog op kantoor werkte. Zijn raam keek uit op een druk kruispunt. Op een dag kwam er een rouwstoet voorbij. Tot zijn verontwaardiging viel de stoet op het kruispunt geheel uiteen door het overige verkeer. Omdat alleen de voorste twee auto's echte rouwauto's waren en de rest uit gewone personenauto's bestond, konden de overige weggebruikers niet zien wie wel en niet tot de stoet behoorde.

Zo ontstond in eerste instantie de rouwdriehoek, een zwart driehoekje met kruisende witte banen dat voor op de auto geplaatst kan worden, zodat de gewone auto herkenbaar is als rouwauto. Veel uitvaartondernemers delen deze driehoekjes inmiddels uit aan deelnemers aan de rouwstoet.

Toen volgde de rouwvlag, met dezelfde eenvoudige vormgeving. Vinck: "Mensen willen toch uiting geven aan hun rouw, een sterfgeval kenbaar maken. Vroeger hing men lakens voor de ramen, nu kan het met de rouwvlag."

Vinck richtte tevens een stichting op: Stichting Internationaal Rouwsymbool (SIR), omdat zijn streven niet meer of minder is: dat zijn symbool (de witte banen op een zwarte achtergrond) erkend zal worden als internationaal rouwsymbool en over de hele wereld als zodanig gebruikt zal worden.

En nu is er de officiële website van SIR www.rouwsymbool.nl. Met onder andere een korte geschiedenis van de vlag, en een webwinkel met allerlei ‘nieuwe stijlvolle producten': rouwstropdassen (voor de uitvaartbranche en particulieren), rouwbanden (voor sportverenigingen), rouwlinten, fotolijsten (in diversen afmetingen), condoleances-albums
en voorgedrukt correspondentiedrukwerk.

Wie van plan is om een stille tocht te organiseren, mag contact opnemen met de stichting, die verstrekt dan rouwvlaggen in bruikleen.
Terug naar archief...