DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 11-02-2002
ONSTERFELIJKHEID (SLOT)

Voor wie geheel niet in onsterfelijkheid gelooft, of die nu van geest/ziel of lichaam is, maar wel graag héél oud wil worden, kan zich de principes en werkwijzen van de ‘life extension'-beweging eigen maken. Dat wil zeggen proberen zo oud mogelijk te worden door daar zoveel mogelijk voor te doen (sporten, groente en fruit eten, aanvullende vitaminen slikken) en veel voor te laten. (Vooral de lekkere en aangename zaken des levens.) Je hebt natuurlijk niet alles in de hand, die auto die scheurend de bocht omkomt en toevallig ú op de bumper neemt of die ene cel die zonder dat u er iets aan kan doen eigenwijs tot een ongeneeslijke kanker leidt, maar als u zich heel voorzichtig en gezond door het leven begeeft, geen al te grote risico's neemt, een dosis geluk heeft wat erfelijke ziektes betreft, dan moet het mogelijk zijn heel oud te worden, menen de aanhangers van deze beweging.

Het idee van life extension is, uiteraard, begonnen in Amerika, waar een Life Extension Foundation is opgericht. Zie hun eigen site www.lef.org. Zoals ook veel van de ‘onsterfelijkheidsleren' zoals die van de People forever-beweging en de extropians, gaat ook dit geloof gepaard met een onbegrensd vertrouwen in de wetenschap, in dit geval de medische wetenschap.

Nederland heeft ze ook, aanhangers van life extension. Cosmetisch chirurg Robert Schumacher liet onlangs op televisie weten dat hij dagelijks veertig pillen slikt die de veroudering van zijn lichaam moeten tegengaan. Helaas doet zijn vrouw niet gezellig mee, zij rookt een pakje sigaretten per dag, dus hij zal het plezier van gezond, heel oud worden waarschijnlijk in ieder geval zonder haar moeten beleven.

Overigens is het idee dat een bepaalde manier van leven en jezelf voeden tot een langere levensduur van je lichaam kan leiden, natuurlijk niet geheel uit de lucht gegrepen. En daar zijn ook de verhalen over bepaalde streken waar mensen heel oud worden op gebaseerd. Het vervelende alleen is dat men nooit precies weet wát of welke combinatie van voedsel, water en klimaat nu tot de lange levensduur leidt.

Neem de vallei van Vilcabamba in Ecuador. Honderd jaar worden is daar geen uitzondering, aldus de bevolking zelf. Al tientallen jaren onderzoeken wetenschappers mens en omgeving van Vilcabamba, maar ze zijn het er niet over eens. Spreken de mensen die zeggen rond de honderd jaar te zijn de waarheid? Er zijn geen geboortebewijzen om het te bewijzen. Of is het toch het water dat dorpelingen drinken, dat zeer gezuiverd hoog uit de bergen komt, en uitsluitend plantaardige mineralen bevat, die de bevolking zo lang zo kras houdt?
Wie er meer over wil weten: www.vilcabamba.org
Terug naar archief...