DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 29-10-2001
WAARAAN STERVEN WIJ?

Een falend hart of wildgroei aan cellen - als rijke, welvarende westerlingen lopen we de meeste kans aan één van die twee te overlijden. Als we naar de belangrijkste doodsoorzaken kijken dan is het al jaren zo dat hart - en vaatziekten bovenaan staan, zowel bij mannen als bij vrouwen (die overigens in een kleine meerderheid zijn), het totaalpercentage schommelt rond de 37 procent. Kanker staat op een goede tweede plaats, met rond de 29 procent. (Iets meer mannen dan vrouwen.) Dan volgen ziekten van de ademhalingsorganen (10 procent), ziekten van de spijsverteringsorganen (circa 4 procent) en op de vijfde plaats letsel, vergiftigingen en verkeersongevallen (2,5 procent). Ter vergelijking: aan suicide sterven jaarlijks circa 1400 mensen.

Zodra je richting Afrika, Zuid-Amerika en Azië gaat, dan gaat het om heel andere doodsoorzaken, zoals parasitaire en infectieziekten in combinatie met slechte voeding, en dan blijken vooral hart- en vaatziekten echte welvaartsziekten te zijn. Ook geweld scoort hoog in veel ontwikkelingslanden (evenals ondervoeding een oorzaak waar bijna geen westerling aan overlijdt), vooral als er een langdurige en bloedige oorlog gaande is.

Uiteraard sterven wij bij voorkeur op late leeftijd, en dat zit wel goed in het rijke westen. Onze levensverwachting bij geboorte is hoog, voor mannen 75 jaar en voor vrouwen 80 ½ jaar. In 2020 is dit respectievelijk 80 en 83 jaar. Tegenwoordig gaat het in bijna alle van de elf miljoen sterfgevallen die jaarlijks in de ontwikkelde landen plaatsvinden om volwassenen. Weer in tegenstelling tot de arme(re) landen waar de zuigelingen- en kindersterfte hoog is.

Nog een leuke relativerende vergelijking: de angst aan een schorpioenensteek te overlijden kan zeer reëel zijn, toch kun je beter doodsangst voelen in de auto. Jaarlijks sterven wereldwijd 1000 mensen aan het eerste en maar liefst 4 miljoen aan ongevallen en geweld. (Auto-ongelukken nemen daarvan een groot deel voor hun rekening.)

Met dank aan:
- Het Centraal Bureau voor de Statistiek
- Cedric Mims, De weg van lichaam & ziel. Geschiedenis, wetenschap, cultuur en rituelen rondom de dood, Rijswijk 2000 (Verschenen bij uitgeverij Elmar.)
Terug naar archief...