DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 19-09-2001
WAAROM HET KONINKLIJK HUIS WEL?

Vanaf eind volgende week worden op deze plek mythes ontkracht en antwoorden gegeven op vragen die veel mensen bezighouden maar die men niet dúrft te stellen - aan de uitvaartondernemer bijvoorbeeld - of waarvan men niet weet aan wíe men ze kan stellen.

Zoals:

Is wie begraven wordt voer voor de wormen?
Wordt de mond van de overledene (altijd) dichtgenaaid?
Komt necrofilie veel voor en is niet elke mortuariumbediende een potentiële necrofiel?
Wat gebeurt er met het goud dat in de ovens van crematoria achterblijft?

En vragen als:
Wat gebeurt er precies bij 'ter beschikking stellen aan de wetenschap'?
Waarom moeten wij eigenlijk dood?
Hoe weet men dat iemand dood is? Komt levend begraven nog voor?

Heeft u vragen waarop u altijd al een antwoord wilde, stel ze per e-mail aan redactie@dood.nl. Wij gaan voor u op zoek naar het antwoord.

Hier alvast een klein voorproefje:

Waarom komen leden van het koninklijk huis wel voor balseming in aanmerking en de gewone burger niet?

Wilhelmina weigerde balseming
Balseming is bij de Wet op de lijkbezorging verboden. De overheid ziet graag dat stoffelijke overschotten zo snel mogelijk tot ontbinding overgaan zodat de graven die daarvoor in aanmerking komen reeds na tien jaar geruimd kunnen worden en zo plaats wordt gemaakt voor nieuwe lichamen. Uitzondering wordt uitsluitend gemaakt voor overledenen die naar het buitenland moeten worden vervoerd en voor leden van het koninklijk huis. Waarom die laatsten?
Self-made historicus Cees van Raak, onder auteur van Heden vredig ontslapen. Funeraire geschiedenis van het huis Oranje-Nassau (uitgekomen in 1995 bij uitgeverij Thoth en nog steeds verkrijgbaar), meent dat het een eeuwenoude koninklijke traditie is die later volgens de wet is vastgelegd. Van Raak: "Het heeft met macht te maken. Het lijk werd bewaard om de koninklijke gratie te bewaren. Er zit ook een onsterfelijkheidsgedachte achter. Het geloof dat de koning niet echt dood kan. En verder ligt er waarschijnlijk tevens een praktische reden aan ten grondslag. Het lijk werd lang bewaard en moest lang goed blijven, omdat een koninklijke begrafenis veel voorbereidingstijd vergde. Soms weken tot maanden."
Hij denkt overigens niet dat de huidige leden van het koninklijk huis na hun dood nog gebalsemd zullen worden. "Het is een hele ingreep. Er wordt nogal wat gedaan met het lichaam bij een balseming. Ik denk niet dat men daar nu nog voor zou kiezen. Wilhelmina is in ieder geval niet gebalsemd. Ze heeft het geweigerd. Ze wilde zoals ze was naar de Here gaan."

Terug naar archief...