DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 25-08-2008
JAZZ LIVES

Aan het graf staan van een man of vrouw die je bewondert, waar je idolaat van bent of die je als een held ziet, voegt iets toe aan je beleving van bewondering. Daar hoef je geen Boudewijn Büch voor te heten. Je wilt er zijn, je maakt er een foto van, je voelt je even heel dicht bij jouw held of heldin.


Elke jazzliefhebber zou dan ook het boek Jazz Lives. Till we shall meet and never part van Jaap van de Klomp moeten aanschaffen. Fotograaf en jazzliefhebber Van de Klomp doorkruiste de Verenigde Staten en Europa en fotografeerde de graven van 156 legendarische jazzmuzikanten. Jazzcriticus Scott Yanow schreef de biografieën bij de foto’s.

Voor je er erg in hebt zijn er alleen nog maar grafstenen, dacht Van de Klomp na het zoveelste overlijdensbericht van een jazzmuzikant. En plotseling was het idee van een boek over graven van jazzmusici geboren.

Soms waren de graven moeilijk te traceren, maar juist de moeilijk vindbare grafstenen zijn het meest de moeite waard, meent Van de Klomp. Hij vertelt in Trouw: “In veel gevallen wist niemand waar het graf was. Vaak lagen de muzikanten op de zogenoemde ’zwarte begraafplaatsen’, met overwoekerde grafstenen.” Zo wist zelfs de dochter van de op 23-jarige leeftijd overleden trompettist Booker Little Junior niet waar haar vader lag. Het was uiteindelijk een oude vriend van de muzikant die Van de Klomp naar het graf van de trompettist bracht. Daar stond alleen ’Little’ op. Van de Klomp vond in het archief ook een fotootje. Dat stuurde hij naar Little’s dochter, die nu eindelijk wist waar ze haar vaders graf kon bezoeken.

Het boek is mooi uitgegeven in groot formaat. Het is een echt bladerboek. “Bedoeld om even stil te staan bij je favoriete muzikant en er eventueel een plaatje bij op te zetten,” aldus de maker.

Jaap van de Klomp en Scott Yanow, Jazz Lives. Till we shall meet and never part, uitgeverij Bruna, isbn 978 90 229 9353 8, € 34,95.

Terug naar archief...