DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 07-12-2007
WEBLOG VAN TINY SCHOOL 12

Uitvaartcongres

Op donderdag 15 november werd in het Evoluon te Eindhoven het Nationaal Uitvaart Congres gehouden, met als titel ‘Hang naar verbondenheid: een nieuwe kijk op rituelen.’ Voordat ik kon deelnemen aan die nieuwe kijk op rituelen moest ik natuurlijk eerst in Eindhoven komen.


Eindhoven heb ik altijd al een rotstad gevonden om in te rijden (excuses aan de Eindhovenaren), maar nu was het echt een ramp. Door een vrachtwagenongeluk op de A67 stond hier al een file van 14 km. En dan is men al vele jaren bezig aan de (auto)wegen rondom Eindhoven om uiteindelijk een keer 'beter van A naar Beter' te komen. Dat zal nog wel verschillende jaren duren, er was geen doorkomen aan en ik arriveerde dus een uur te laat in het Evoluon. Gelukkig was ik niet de enige, veel deelnemers waren niet op tijd en het congres was al een half uur later begonnen.

Jammer genoeg had ik dus de opening en de 1e spreker gemist, maar de rest van de dag heb ik met veel interesse en genoegen gevolgd. De 'nieuwe kijk op rituelen' kwam heel goed naar voren. De diverse sprekers besteedden hier ieder op eigen wijze veel aandacht aan en zo werd op een congres, dat mogelijk werd gemaakt door DELA (die in mijn ogen nog niet zo vernieuwend bezig is) toch rituelen, ritueel begeleiden, maatwerk i.p.v. confectie op een positieve wijze onder de aandacht gebracht.

Prof. dr. Anne van der Meiden nam de starheid van de gevestigde kerken op de hak en dr. Carl Rhode schetste in zijn hoedanigheid als trendwatcher, vele mentaliteitsveranderingen in de maatschappij en wat hiervan de gevolgen kunnen zijn voor het uitvaartritueel. Van hem heb ik meegekregen dat je snel moet kunnen inspelen op de trends in onze maatschappij en hoe je dat zou kunnen gebruiken bij dat ene afscheid van die unieke mens.

Ook Anke van Luyt gaf een verhelderende voordracht omtrent het gebruik van kleuren. Dat was voor mezelf zeer toepasselijk, want speciaal om op te vallen tussen 400 mannen en vrouwen in zwart/blauw pak en mantelpakjes, had ik een felrode slipjas aangedaan. En ik viel ook op. Rood is de kleur om aandacht te trekken en aandacht vast te houden, aldus Anke van Luyt. Dat is gelukt!

Helaas was de bijdrage van Anja van Wingerden, ritueelbegeleidster, voor mij de zwakste. Als vertegenwoordigster van de beroepsgroep die het ritueel begeleiden dient uit te voeren (in overleg met en passend bij de overledene en nabestaanden) is mij van haar bijdrage alleen bijgebleven dat zij de uitvaartverzorgers een boek wil meegeven met allerlei rituelen die gebruikt zouden kunnen worden. Net zoals het boek met de kisten, het boek met de bloemstukken, het boek met de rouwkaarten, het boek met de gedachtenisprentjes. Op deze wijze verlaagde zij het ritueel tot iets dat je uit een boekje kunt kiezen (met hier en daar wat aanpassingen, zoals bij de kisten een ander handvat of knop en bij de bloemen een ander lint). Terwijl het toch zo zou moeten zijn dat een ritueel ontstaat uit de gesprekken met de nabestaanden en passende bij de overledene? Dus uniek, persoonlijk en zeker niet uit een boekje! Jammer, in mijn ogen een gemiste kans!

Verder was het een goed congres, afwisselend en met de mogelijkheid om vele collega's uit de uitvaartwereld te ontmoeten.

-----------------------

Tiny School woont in Noord-Limburg en als ritueelbegeleider bij afscheid werkzaam in heel Nederland. Ook Nederlanders die net over de grens in Duitsland wonen kan hij ten dienste zijn. Hij wil nabestaanden behulpzaam zijn met het op hun eigen manier en volgens hun eigen levensovertuiging vorm en inhoud te geven aan de afscheidsplechtigheid.

Eerdere bijdragen van Tiny:
My way
Voorbereiding
Vakantie
Bol wol en antraciet
Rouw op je dak
Wie beoordeelt uiteindelijk mijn kundigheid?
Lees dit boek
Standaard en toch niet standaard
Precies B.
De grens over
Indisch feestje

Terug naar archief...