DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 19-07-2007
WEBLOG VAN HEDY SUZANNE KUNST-VEGTER 8

De grootst denkbare nachtmerrie

Nog volledig in de ontspan-stand na vier weken heerlijke vakantie ontvouw ik genoeglijk voor het eerst weer de vertrouwde zaterdagkrant. Totaal onvoorbereid is het meteen op de voorpagina al raak. ‘Man in verkeerd graf begraven.’ Geschrokken kijk ik snel naar de plaats van deze afschuwelijke gebeurtenis. Midden-Drente. Een zucht van verlichting ontsnapt. Gelukkig niet in Groningen. Dit wil niemand op zijn begraafplaats.


Voor een beheerder is dit zo ongeveer de grootst denkbare nachtmerrie die kan gebeuren op zijn begraafplaats. Door de werkwijze en zorgvuldigheid die in acht wordt genomen is het vrijwel onmogelijk maar toch valt helaas niet te ontkennen dat het zo nu en dan voorkomt.

De meest spraakmakende gevallen zijn vaak onderwerp van gesprek tussen vakbroeders die elkaar van tijd tot tijd in den lande ontmoeten. Dat komt doordat deze verkeerde teraardebestellingen vaak leiden tot schrijnende emotionele toestanden voor nabestaanden en soms ook jarenlang juridisch getouwtrek om tot een oplossing te komen. Zo’n gebeurtenis hakt er gewoon ontzettend in bij alle betrokkenen.

Met belangstelling volg ik de volgende dagen de berichtgeving over verdere ontwikkelingen in Drente. Het blijkt dat de overledene in een graf terecht is gekomen tussen een aantal op rij uitgegeven graven aan een andere familie. Zij hadden de rechten op dit graf reeds maar er nog niet in begraven.

Uiteraard rijst nu de vraag hoe dit opgelost moet worden en de gemeente raadpleegt hiervoor mr. Van der Putten, dé deskundige in Nederland op het gebied van het begraafrecht. ‘Degene die het eerst over de grafrechten beschikt is formeel de rechthebbende op het graf. Volgens de wet moet de verkeerd begravene dan ook op- en herbegraven worden,’ zo wordt zijn oordeel opgetekend.

Inmiddels is het voorval geen voorpaginanieuws meer maar begint het wel trekjes van een soap te krijgen. Steeds volgen nieuwe ontwikkelingen. Vandaag wordt gemeld dat de 71-jarige zieke weduwe van de begraven man zeer geëmotioneerd is geraakt van de suggestie van op- en herbegraven. Zij vindt dat haar man recht op rust heeft en weigert elke medewerking aan het in haar ogen onverkwikkelijke voornemen. Ze dreigt een tentje op te zetten naast het graf om te voorkomen dat er ook maar een spade de grond in gaat. Steunbetuigingen van de kant van familie volgen. Zij vrezen dat alle commotie en emoties het toch al zwakke gestel de weduwe wel eens fataal zou kunnen worden.

Plotseling volgt er een doorbraak. De gemeente laat weten dat er ontwikkelingen zijn die naar alle waarschijnlijkheid gaan leiden tot een oplossing van de kwestie. Over de aard en inhoud van deze oplossing willen ze nog niets kwijt.

De volgende dag struikel ik bijna over mijn benen om bij de brievenbus te komen. Staande aan de eettafel doorzoek ik de krant. ‘Weduwe voor niks de stress ingejaagd,’ lees ik verbijsterd. Het blijkt allemaal te gaan om een administratieve fout. De graflocatie van de overleden echtgenoot stond verkeerd vermeld in de computer maar hij blijkt gewoon op de goede plek begraven te zijn.

Gelukkig loopt het wat dat betreft allemaal met een sisser af maar of de familie het na alles wat er gebeurd is maar verder bij laat zitten vermeldt het artikel niet. In elk geval leert dit weer dat zorgvuldigheid in ons vak het hoogste goed is. Dit is voor iedere betrokkene een drama.

------------------------------

Hedy Suzanne Kunst-Vegter is teamleider Sectie Begraafplaatsen van de stad Groningen. Ze heeft de leiding over veertien gemeentelijke begraafplaatsen in Groningen, waaronder Selwerderhof.

Eerdere bijdragen van Hedy Suzanne Kunst-Vegter:
Kerst 2006
De pestvogel
Cemetery-watching
De infozuil
Lentekriebels
Grafkosten
Kindergraven

Terug naar archief...