DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 19-05-2007
WEBLOG VAN HEDY SUZANNE KUNST-VEGTER 6

Grafkosten

De Landelijke Organisatie van begraafplaatsen, bij de meeste mensen uit het vak kortweg bekend als de LOB, publiceert jaarlijks een top vijf van de in pers en media meest besproken onderwerpen van het uitvaartwezen. In het jaarverslag 2006 staat islamitisch begraven op 5, gevolgd door in aflopende volgorde capaciteitsproblematiek, ruimen en eeuwigdurende graven. Op 1 prijkt het onderwerp grafkosten.


Een nummer 1 notering voor grafkosten verbaast mij niks. Of je nu als professional of klant te maken hebt met begraafplaatsen, de in de afgelopen jaren soms exorbitant gestegen grafkosten zijn vrijwel iedereen een doorn in het oog. Het onderwerp is actueel sinds gemeentebesturen besloten dat begraafplaatsen kostendekkend moesten worden. Om dat te bereiken werden de afgelopen jaren de tarieven steeds verder opgeschroefd tot er uiteindelijk mooie kosten- en batenplaatjes ontstonden op de gemeentebegrotingen. Gemeenteraden stonden te watertanden maar de burger had het nakijken. Hiermee overigens niet gezegd dat kostendekkendheid niet zou kunnen maar wij Nederlanders houden gewoon niet van prijsverhogingen. Ook niet als het om begraven gaat.

Dat landelijk de tarieven voor grafkosten enorm uiteenlopen is geen nieuws meer. Tussen bijvoorbeeld begraven in Bellingwolde en noem eens iets Waddinxveen, zit een verschil van ruim vierduizend euro per graf, zo haal ik uit weer andere rankingen. Dat zijn toch wel enorme verschillen. Het komt er op neer dat een grafprijs kan variëren van enkele honderden tot ettelijke duizenden euro’s afhankelijk van de locatie van de begraafplaats. Hoe komt dit nu?

Je hoeft natuurlijk geen vastgoedmagnaat te zijn om te snappen dat grond in Oude Pekela een hele andere waarde vertegenwoordigt dan grond in Amsterdam. Eenvoudigweg een kwestie van schaarste. Grondprijzen worden bepaald door het marketingprincipe van vraag en aanbod. En of je het nu leuk vindt of niet, als je in een ‘dure‘ gemeente begraven wilt worden dan heb je meestal ook te maken met een dure begraafplaats.

Zelfs binnengemeentelijk spelen onderlinge verschillen. Groningen heeft te maken met veertien begraafplaatsen met onderling sterk variërende tarieven. Dit is te verklaren vanuit de historie. Zo zijn er bijvoorbeeld in de jaren zestig door gemeentelijke herindeling kleine omringende dorpjes bij Groningen gevoegd die veel lagere tarieven in rekening brachten voor begraven dan ‘de stad’. Er is nooit aanleiding geweest om deze plaatselijk gegroeide tarieven aan te passen aan de veel hogere stadse prijzen. Dat zou waarschijnlijk ook niet zonder slag of stoot geaccepteerd zijn door de locale bevolking.

Maar daardoor is het niet zo gek als de burger door de bomen het bos niet meer ziet. Hoe moet je nu weten waar welke tarieven gelden? Even overal naar toe bellen vlak na een overlijden voor een vergelijking van grafkosten is toch geen optie? Gelukkig hebben veel mensen zich vooraf georiënteerd en reeds gekozen voor de laatste rustplaats. Maar ook blijkt hierover vaak helemaal niet nagedacht te zijn tot men er door een overlijden mee geconfronteerd wordt. En dan zit je met een aardig probleem, zeker als je niet over al te veel geld beschikt.

Misschien is het nog niet zo’n gek idee. Een plek waar je terecht kunt voor het opvragen van grafkosten in heel Nederland. Monuta schijnt te werken aan een dergelijke database waarin actuele graftarieven van honderden begraafplaatsen online zijn te raadplegen. Lijkt mij een hele nuttige dienstverlening. Ik zie met spanning uit naar de site!

------------------------------

Hedy Suzanne Kunst-Vegter is teamleider Sectie Begraafplaatsen van de stad Groningen. Ze heeft de leiding over veertien gemeentelijke begraafplaatsen in Groningen, waaronder Selwerderhof.

Eerdere bijdragen van Hedy Suzanne Kunst-Vegter:
Kerst 2006
De pestvogel
Cemetery-watching
De infozuil
Lentekriebels

Terug naar archief...