DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 24-04-2007
DE ALLEDAAGSE DOOD

Voor NRC Handelsblad sprak journaliste Jannetje Koelewijn met mensen die ernstig ziek zijn over hun naderende levenseinde. De gesprekken zijn gebundeld in De alledaagse dood. Het boek bevat tevens een update, Koelewijn zocht de mensen, of hun nabestaanden, nogmaals op.

De mensen die Koelewijn sprak variëren in beroep, leeftijd en karakter. De weinig spraakzame boer Gosse vand er Molen uit het Friese Tjerkgaast antwoordt op de vraag of hij het prettig vindt als de dominee komt: “Ik kan aardig met hem overweg. Hij zet tegen mij: het is me wat. Ik zeg: ja, het is me wat.” De dominee Anne Vlieger uit het Drentse Diepenheim grijpt in eerste instantie alles aan om te genezen. Tot hij op de terugweg uit Duitsland waar hij behandelingen ondergaat, in de auto hoort dat de schrijver Karel Glastra van Loon is overleden aan een hersentumor. Hij besluit te stoppen met de behandelingen, want: “Ik probeer de dood terug te duwen achter de coulissen. Het klopt niet.” De elf-jarige Yildez blijft vrolijk tot het eind, omdat ze haar vader probeert te sparen. De 18-jarige Havo-scholier Jeffrey wil daarentegen nergens over praten.

Deze vier zijn inmiddels overleden. Anderen leven nog, waaronder journalist en columnist Jan Blokker (diagnose longkanker) die een enorme verdringer blijkt dat te zijn. “Ik heb een talent voor verdringing. [...] Ik was bang. Maar ik kan het ook omdraaien, graag zelfs, en dan zeg ik: als ik écht bang was geweest, had ik het nooit kunnen verdringen. Ik heb het hele probleem klein gemaakt, uit doodsnood. Schrijf dat maar op. Uit doodsnood. Ik heb het klein gemaakt om het te kunnen verdringen. Want in de normale omvang was het te overweldigend. Wat wou u verder nog weten?”

Een mooi boek.
De alledaagse dood. Gesprekken over het einde van het leven verscheen bij Prometheus en kost € 18,95. Isbn 90 4460 931 9.

Terug naar archief...