DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 06-01-2007
WEBLOG VAN ASET 1

Goed spellen

De familieberichtenpagina. Een pagina in het dagblad waarop allerlei soorten advertenties worden geplaatst. Geboortes, verjaardagen, huwelijken, jubilea worden hierop aangekondigd, maar minstens driekwart van de pagina bestaat uit rouwadvertenties, dankbetuigingen en zogenaamde in memoriam-advertenties.


Rouwadvertenties bestaan niet alleen uit hoofdadvertenties waarin rouwgegevens vermeld worden. Ook buren, vrienden, scholen, werkgevers en sport- of hobbyverenigingen plaatsen een advertentie om via de krant de nabestaanden te steunen in hun verlies.

Deze advertenties, hoofdadvertenties of de zogenaamde volgadvertenties, dienen zoveel mogelijk digitaal te worden aangeleverd, en dat vergt wat van de uitvaartverzorgers, maar ook van de buren, vrienden en sport- of hobbyverenigingen. De meeste professionele uitvaartverzorgers hebben inmiddels de digitale slag wel te pakken. De particuliere klant wil nog wel eens wat moeite hebben met de computer. Dan is er altijd nog de mogelijkheid om de tekst te faxen of langs te komen brengen. Wanneer ook dit niet tot de mogelijkheden behoort, denken wij medewerkers van de familieberichtenpagina graag met de klant mee.

Klant: "Ik heb geen e-mail en ben slecht ter been. Mag ik het telefonisch aan u doorgeven?”
Collega: "Helaas meneer, in verband met de foutkans kunnen wij dat niet doen. Maar kunt u het niet aan uw buren vragen?"
Klant: "Ja.. uh.. nee.." Het blijft even stil, voordat de klant verzucht: "Dat is een probleem, mijn buurman is overleden en daarvoor wil ik nu juist die advertentie doorgeven."

Er is besloten de advertentie telefonisch aan te nemen.

Wanneer wij, bij uitzondering, een advertentie telefonisch aan te nemen, dan wordt er ruim tijd genomen voor de spelling. Juist als iemand geëmotioneerd is, is het moeilijk om de tekst op een goede en duidelijke wijze in een advertentie te verwerken. Bovendien bedenkt de klant vaak pas op dat moment hoe de tekst moet luiden, of alle namen in de advertentie gezet moeten worden of juist niet. En dan komt de spelling van de namen om de hoek kijken. Want het is reuze vervelend wanneer de ondertekening ontsierd wordt door verkeerd geschreven namen.

Hoe gedigitaliseerd de wereld inmiddels ook is, de persoonlijke aandacht voor zaken als rouwadvertenties blijft ongekend belangrijk. En die taak nemen wij zeer serieus.

---------------------------------------------

Aset werkt samen met enkele collega´s voor een aantal regionale dagbladen op de familieberichtenafdeling. Op deze afdeling worden onder andere de rouwadvertenties aangenomen en verwerkt. Aset schrijft onder een pseudoniem.

Terug naar archief...