DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 15-09-2006
DE EERSTE ROUWSTYLISTE IS EEN FEIT

Vormgeven aan de dood, dat is wat sterfstyliste Isabelle Feenstra (26) wil. “Mensen hebben al genoeg aan het hoofd als ze iemand verloren hebben. Ze zijn dan helemaal niet bezig met de inrichting van hun huis of het haar van de overledene. Dat is jammer, want het kan zoveel beter. Zoveel mooier. En daar kom ik in beeld. Ik breng de mensen een stukje bewustwording van vormgeving. Zo heb ik pas een sterfhuis omgetoverd tot hemel. Prachtig. Je kunt zoveel bereiken met de juiste stoffen.”


Op 1 juni 2001, lieten we Isabelle Feenstra op onze site aan het woord, een prachtvrouw met een prachtberoep. Maar helaas, ze bestond niet echt, tot grote droefenis van meerdere lezers. Ze was een verzinsel van Marijke Streefkerk, evenals de rouwkosteres, de uitvaartchoreograaf en nog wat bijzondere uitvaartberoepen. Velen trapten er in, tot respectabele NRC-journalisten aan toe.

Wij dachten dat de grap voor zichzelf zou spreken, want een sterfstyliste, hoever kunnen we gaan met de verRTLisering van het dagelijks leven? Dat doet je toch denken aan die talloze, en blijkbaar immens populaire, make-over programma’s van de commerciële omroepen, waarin mens en huis worden gerestyled volgens de laatste modetrends. Met de dood gaan we toch anders om? De woorden ‘stylen’ en ‘stylist’ past toch niet bij zoiets ernstigs als de dood? Of zijn wij nu hopeloos belerend, ouderwets en blijkbaar geheel klaar om op Balkenende te stemmen?

Dat oordeel laten we aan u over. Een ding is zeker, Marijke Streefkerk had een vooruitziend oog, want de eerste uitvaartdanseres deed al snel nadat zij haar stukje schreef haar intrede, en nu is er dan de eerste rouwstyliste, met een naam die Marijke had kunnen bedenken: Dianca Mittendorff. Dianca richtte Papillon Styling op, een bedrijf dat zal zich helemaal toelegt op het inrichten van rouwkamers.

Het bedrijf is de eerste in zijn soort, vertelt Dianca aan een journalist van De Stentor. Ze bedacht het concept zelf en werd op het idee gebracht toen ze de prachtige inrichting van een kamer zag waarin een overledene was opgebaard. “Dat was in een kleine gemeenschap waar buren nog veel voor elkaar zorgen. Het was zo prachtig, dat je gelijk voelde dat er veel aandacht aan de ruimte was besteed. Ik krijg er nu nog kippenvel van.” Toen begin dit jaar een goede vriendin van haar overleed, besloot Mittendorff haar kamer met volle toewijding aan te kleden. “Ik kreeg daar zo veel complimenten over, dat het in mijn hoofd bleef spelen. Uiteindelijk besloot ik er werk van te maken en heb ik Papillon Styling opgericht.”

Begin september is Dianca Mittendorff met haar bedrijf van start gegaan. Diverse attributen en accessoires heeft ze aangeschaft: een verhoogd bed komen dat eenvoudig hygiënisch schoon te houden is, grand foulards, muziek, engeltjes, spiegels, verlichting, kamerschermen. Maar bijvoorbeeld ook verf, waarmee kinderen een tekening kunnen schilderen.

Mittendorf is van huis uit sociaal-cultureel werkster. “De dood heeft mij altijd geďntrigeerd. Vooral hoe mensen er mee omgaan en welke impact het overlijden van een dierbare heeft. Door nabestaanden te helpen met een mooie inrichting, hoop ik mensen te helpen bij hun rouwproces.”

Een rouwkamer laten inrichten door Papillon Styling kost tussen de 500 en 1000 euro, afhankelijk van materialen die worden geleend. Kijk voor meer informatie op www.papillonstyling.nl

Terug naar archief...