DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 17-07-2006
HET MENSELIJK LICHAAM ONTLEED OP TENTOONSTELLING

Waar zit de stijgbeugel, pijnappelklier of mergpiramide? Uit hoeveel botten bestaat het lichaam? Leuke tentoonstelling in het Universiteitsmuseum in Utrecht toont het: Bodybeeld – het menselijk lichaam ontleed.


Op de tentoonstelling zijn de bekende wasmodellen van Petrus Koning uit het begin van de 19e eeuw te zien, aangevuld met andere modellen. Bodybeeld voert je langs bekende en minder bekende lichaamsdelen. Kunststofmodellen en scans tonen tegenwoordig precies hoe spieren, organen, weefsels en botten ons lichaam vormen. Vroeger gebruikte men andere technieken en middelen om duidelijk te maken hoe het lichaam in elkaar steekt: een hart op sterk water, een gedroogde arm, een gipsen doorsnede van een hoofd, een been van papier-maché of een heel lichaam van was.

In de practicumruimte van Bodybeeld kun je ook zelf meedoen aan anatomische lessen van vroeger en nu. Lukt het om de losse delen van een torso in elkaar te zetten? En wat zijn precies de verschillen tussen een dieren- en een mensenhart? Door een stereoscoop of een microscoop worden de details van het lichaam zichtbaar. En met een speciale camera wordt de binnenkant van een knie bestudeerd.

De zeldzame wasmodellen van Petrus Koning vormen de kern van de tentoonstelling. Deze vroeg 19e eeuwse wasmodellen, uit de collectie van Museum Bleulandinum van het UMC Utrecht, zijn de enige in hun soort die Nederland gekend heeft. De restauratie ervan vormt de aanleiding voor het organiseren van Bodybeeld. Over de wasmodellen en de restauratie daarvan is een catalogus verkrijgbaar.

Een speciaal onderdeel van Bodybeeld is een vijftal opeenvolgende kunsttentoonstellingen. Kunstenaars uit verschillende disciplines geven hun visie op het menselijk lichaam. De eerste kunstenaar die exposeert is Lisette Verkerk. In de volgende tentoonstellingen zal werk van Helmie van de Riet, Erik van Beek, Liesbeth Touw, Carolein Smit, Halina Zalewska en Jan Kerkhof te zien zijn.

De tentoonstelling duurt tot 6 mei 2007. Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Het Universiteitsmuseum Utrecht is te vinden aan de Lange Nieuwstraat 106.

Terug naar archief...