DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 27-06-2006
DISCUSSIE OVER 'HET NIEUWE ROUWEN'

In het kader van De Nationale Rouwweken (zie hieronder) organiseert kunstenaarscollectief &tree aanstaande vrijdag een bijeenkomst over 'het nieuwe rouwen'.


Mensen uit de uitvaartbranche geven hun visie op de huidige ontwikkelingen op gebied van rouw en geven een blik op de toekomst.

Sprekers zijn: Guus Sluiter, projectleider Uitvaartmuseum Amsterdam; Wies Dijker, uitvaartbegeleider van Uitvaartcentrum Zuid; Ellen van Kempen, counselor en coach gespecialiseerd in rouwbegeleiding; dhr. E. Gelferie, aflegger voor de Evangelische Broedergemeente (kerkgenootschap van vooral Surinaamse Nederlanders).

Tijdens de discussie zullen de sprekers zich uitspreken over nieuwe ontwikkelingen in Nederland. Zoals de constatering van Geert Mak dat over Nederland 'de laatste tijd een gevoel van rouw' hangt (schrijft hij in zijn boek Nagekomen flessenpost. Hoe voelt Nederland zich na de moord op Theo van Gogh?

Na de dood van Theo van Gogh, maar ook van andere bekende Nederlanders zoals Pim Fortuyn en André Hazes, bleek Nederland in massale rouw. De behoefte was groot om massaal uiting te geven aan gevoelens van verdriet. Steeds vaker worden bekende en minder bekende mensen publiekelijk herdacht.

Naast het tonen van ons verdriet via allerlei verschillende publieke bijeenkomsten, wordt er ook massaal gerouwd via internet, waar verschillende condoleanceregisters te vinden zijn.

Door de komst van mensen met verschillende culturele afkomst zie je steeds vaker andere vormen van rouwverwerking dan het traditionele Nederlandse rouwen, waarin de mensen zwart gekleed zijn en er na de begrafenis een kopje koffie met een plakje cake is.

Zoals gezegd verandert ook in Nederland de manier waarop we met de dood omgaan. Steeds meer mensen laten bijvoorbeeld een rouwreportage maken van een overledene.

Over al deze ontwikkelingen zal worden gsproken op vrijdag 30 juni, tussen 16.00 en 18.00 uur in 'Uitvaartcentrum Outline', Oetewalerstraat 73 te Amsterdam. Wie mee wil doen aan de discussie, graag aanmelden via info@stichtingentree.nl.

Terug naar archief...