DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 05-03-2006
VERTEL ONS: WAT IS DE SLECHTSTE, MEESTE VIEZE OF LAWAAIIGSTE BEGRAAFPLAATS VAN NEDERLAND?

Geluidsoverlast, stank, ingeklemd tussen snelwegen of precies aangelegd naast een voetbalveld waar elke zondag schreeuwige supporters zich laten gelden, op menig begraafplaats is de rust en sereniteit ver te zoeken, meent de Rotterdamse verpleeghuispastor en publicist over sterven en rouw Marinus van den Berg. Is het echt zo erg gesteld? Laat ons uw ervaringen horen.


Van den Berg heeft dit 'probleem' (voor sommige mensen althans) de laatste tijd in diverse media aangekaart. Onder andere in Trouw, onder de kop 'Zelfs doden gunnen we geen rust'.

Hieronder een samenvatting:

Ook op begraafplaatsen dringt de haastmaatschappij door: het verkeer raast erlangs en er is weinig respect. Dat is voor de nabestaanden vreselijk. En de doden moeten de rustplaats krijgen die we hen willen toewensen.

Er ontstaan op begraafplaatsen nieuwe initiatieven zoals ‘theehuizen’ waar men elkaar kan ontmoeten of gewoon even kan zitten. Misschien om te denken of te schrijven. In Maastricht was ik in september bij een bijzonder theaterstuk op een kerkhof aan de Tongerlosweg waar ‘In Memoriam’ werd gespeeld. Het verdriet van ouders en een zus om een gestorven kind en tweelingbroer, werd hierin voelbaar gemaakt.

Allemaal zorgvuldige initiatieven, maar sommige nabestaanden hebben er ook hun wenkbrauwen bij gefronst. Dat geeft aan dat we over gevoelige zaken spreken.

Er is echter nog meer dat om aandacht vraagt: geluidsoverlast op veel laatste rustplaatsen waarlangs een autosnelweg is aangelegd, of die liggen bij druk bereden spoorwegen. Soms zijn ze gesitueerd naast sportvelden waar toernooien gewoon doorgaan tijdens een begrafenis, of liggen ze naast 'later gebouwde' woonwijken waar keiharde muziek de rust ruw verstoort.

Iemand vertelde me van stankoverlast van nabijgelegen kippenboerderijen, weer een ander had meegemaakt dat luchtballonnen met ‘pretvaarders’ bijna tot op het graf van haar dochter landden.

Moet er niet een sterrenkwalificatie komen voor de kwaliteit van de kerkhoven? Moet er niet een centraal meldpunt komen over verstoring van de laatste rustplaatsen? Misschien ligt hier een taak voor de uitvaartorganisaties. Want krijgen de overledenen werkelijk de rustplaats die we hen toewensen?

-----------------

Ook in het vakblad Uitvaart vraagt Marinus van de Berg nog eens aandacht voor kwaliteitsverbetering van begraafplaatsen. Hij geeft mogelijke voorbeelden van kwalificatiepunten voor een sterrenkwalificatie: stilte, bereikbaarheid, kosten, bloemenbeleid, al of geen last van stank uit de omgeving, vrijheid van vormgeving bij het grafmonument. Ook doet hij het voorstel voor een centraal meldpunt waar verstoring van de laatste rustplaats kan worden doorgegeven.

Wij zijn erg benieuwd welke begraafplaatsen het toppunt van lawaai, slechte bereikbaarheid, starheid en bekrompenheid zijn. Laat het ons weten, reageer.

Terug naar archief...