DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 02-03-2006
VAN GRIJZE KENTEKENPLATEN NAAR GRAFSTENEN

De door hem ontwikkelde polyester grafsteen zou wel eens een groot succes kunnen worden, meent Marcel van Klinken van Fabuglass Europe. De 'steen' is goedkoop, stevig, praktisch vandalismeproof en niet te onderscheiden van natuursteen. En hij weegt maar 30 kilo. De eerste is inmiddels geleverd en zal binnenkort worden geplaatst op een begraafplaats in de gemeente Emmen.


"Ze zijn nog bezig met de tekst." De letters zijn van folie en worden er op geplakt. "Dat ziet er heel goed uit," zegt Van Klinken. Zoals de hele steen, als wij hem moeten geloven, er zo goed uitziet dat velen geen verschil zien tussen zijn polyester grafsteen en een grafsteen van natuursteen. "Zelfs steenhouwers zijn hier al komen kijken en vinden hem fantastisch. Sommigen willen de polyester stenen ook graag in de eigen showroom gaan verkopen, als aanvulling op hun assortiment."

Hij heeft tot nu toe zelfs nog geen enkele negatieve reactie gehad. Zijn polyester grafsteen haalde de afgelopen weken vooral de geschreven pers, maar ook RTL4 toonde belangstelling. "We werden wat overrompeld door de pers. Daarom is onze brochure nog niet af, die is morgen klaar. En ook onze website moet nog worden aangepast. Dat zal snel gebeuren." Fabuglass gaat ook nog andere modellen grafstenen op de markt brengen. "Daar zijn we nu mee bezig. Met de ontwikkeling van losse kopstukken, een dubbel grafmonument, noem maar op."

Hoe kwam hij het op het idee? Het blijkt een samenloop van omstandigheden. Het verdwijnen van het grijze kenteken voor particulieren - "wij zitten o.a. in de grijze kentekenbranche, maar de overheid heeft dat voor particulieren afgeschaft" - en de begrafenis van zijn oma zorgden er voor. "Zij is vlakbij begraven. Ik schrok van het hoge bedrag voor een grafsteen. Ik dacht toen, kunnen wij dat niet in polyester doen en veel goedkoper? Zeker nu de grafrechten ook zo duur worden." De polyester grafsteen is verkrijgbaar vanaf 1450 euro (incl. belettering, plaatsen, vergunningaanvraag en 19% btw.)

"Bovendien is het ook nog milieuvriendelijker dan een gewone steen. Natuurlijk is het materiaal niet milieuvriendelijk, maar ik heb ergens gelezen - ja, we hebben vooraf uiteraard onderzoek gedaan - dat de steenwinning voor grafstenen erg milieubelastend is. Ons product is recyclebaar."

Van Klinken heeft octrooi aangevraagd op het product. "Dat is voor 6 jaar vastgelegd en daarna kan ik het verlengen. Niemand mag dus een polyester grafsteen op de markt brengen. Maar ook als zouden ze hem willen namaken, dat is niet zo makkelijk."

Van Klinken is niet bang dat begraafplaatsen deze stenen zullen weigeren. "Vaak staat er in de reglementen dat er gebruik moet worden gemaakt van duurzaam materiaal. Dat is dit zeker."

Terug naar archief...