DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 10-02-2006
BN'ERS ONTDEKKEN DE UITVAART

Emile Ratelband die een woordje zegt naast de kist en de vrouw van Peter R. de Vries die de hele uitvaart filmt, bekende Nederlanders zien de dood als nieuw werkgebied.


Van Emile Ratelband moet je houden, want wie zit nu te wachten op een energieke peptalk als je geliefde zojuist is overleden. In vakblad Het Uitvaartwezen zegt hij: "Je moet er doorheen, door de pijn. Hoe heftiger je die doorleeft, hoe beter het rouwen gaat. Dit maak ik niet mee bij uitvaarten. Als je kijkt naar uitvaarten op de Bahama's of Saoedi-Arabië, daar kunnen we wat van leren. Mijn drive is de echte emotie."

Op de professionele uitvaartbegeleiders heeft hij veel kritiek. "Wat ik zie aan de gevestigde orde in de uitvaartbranche, is dat er dankzij het management ontmenselijking is opgetreden. Maar ik vind dat mensen met een beroep als arts en uitvaartverzorger, die zich bezighouden met lichamelijk welzijn c.q. zielenrust, betaald moeten worden en hun ding doen. Het moet geen beroep zijn. Zij moeten een bepaald inkomen betaald uit de algemene middelen of uit giften hebben, maar er moet geen competitie in zitten. Je moet vanuit je hart werken en niet om te verdienen, het moet niet bezoedeld zijn met geld."

Zelf rekent Ratelband 2500 euro voor een 'spreekbeurt' tijdens een uitvaart. (Inclusief voorbespreking.)

Jacqueline de Vries is samen met haar man Peter R. de Vries het bedrijf Life On Tape begonnen. Het bedrijf maakt herdenkings-dvd's van overledenen. 'Zou het niet prachtig zijn als je tijdens de uitvaartplechtigheid van je dierbare een korte, professioneel gemaakte film kunt laten zien, waarin belangrijke en herkenbare aspecten van het leven van de overledene mooi in beeld worden gebracht?', staat te lezen op de eigen website.

In het Volkskrant magazine vertelt ze dat ze gebruik maakt van de bekendheid van haar man. "En ook van zijn mensen. Hij adviseert en gaat soms ook mee voor voorgesprekken. Als hij erachter staat, weten mensen dat het integer is.'

Het is niet goedkoop, het basispakket (inclusief een memorial van ongeveer vijf minuten, de koeriersdiensten en 2 DVD’s van de memorial) kost 1795 euro. Maar dna heb je ook wat, aldus mevrouw De Vries: "Ik werk met televisiekwaliteit en daar zit een rpisj aan vas. Iedereen die het thuis op de computer kan, is vrij om het zelf te doen."



Terug naar archief...