DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 03-01-2006
HEEL AMERIKAANS, HEEL ONNATUURLIJK

Vreemd, popperig, doods, houterig en heel Amerikaans, zo zien de doden op de foto’s van Elizabeth Heyert er uit. Heel onnatuurlijk, want zo ziet in werkelijkheid noch het leven noch de dood eruit.


De Amerikaanse fotografe Heyert fotografeerde meer dan 30 overledenen in het uitvaartcentrum van Isaiah Owens in de New Yorkse wijk Harlem. Owens bewerkte de overledenen op zo’n manier dat je bijna jaloers zou worden op deze doden. Ze zien er hemels gelukkig uit. Allemaal hebben ze een gelukzalige glimlach op het gezicht. Wonden, tekenen van ziekte, smetjes, rimpels, alles is gladgestreken en weggevaagd. Heyert fotografeerde de lichamen van boven af, vanaf een trap, en camoufleerde de kist met een zwarte doek. Ze noemde de serie ‘The travelers’.

Deze opgedirkte doden zijn een product van ‘The American way of death’, zoals Jessica Mitford de Amerikaanse manier van lijkbezorging betitelde. In Amerika wordt elke dode gebalsemd. Als thanatopraxie, waar de Nederlandse uitvaartwereld al jaren voor lobbyt en wat waarschijnlijk nu snel zal worden toegestaan door de overheid, de eerste stap is naar balseming, dan zouden wij het graag zo willen houden dat Nederland bijna ‘het enige land ter wereld’ blijft waar balseming bij wet verboden is.

Enkele foto’s van Heyert staan in de Vrij Nederland die nu in de winkel ligt. In februari verschijnt het boek The Travelers bij Scalo books in Zürich. ISBN 3 9082 479 34. Prijs: $ 65.00.

Zie ook de site van Edwynn Houk Gallery waar 17 ‘travellers’ uit Harlem te vinden zijn.

Er werd al eerder een boek uitgegeven met foto’s van opgebaarde overledenen in Harlem. In 1978 verscheen het boek The Harlem book of dead van fotograaf James van der Zee. Van Der Zee nam de foto’s in uitvaartcentra in Harlem tussen 1916 and 1969. Deze foto’s zijn heel anders dan die van Heyert, maar niet minder geïdealiseerd. Op de zwart-wit opnames zien we de overledene opgebaard in zijn of haar mooiste tenue in een grote, meestal zeer luxueuze Amerikaanse kist. Rondom de kist een overdadige bloemenzee en meestal is boven de dode een hemels tafereel afgebeeld.

Terug naar archief...