DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 21-12-2005
EEN REIS DOOR HET CREMATORIUM

Beweert Dela dat tegenwoordig steeds meer mensen kiezen voor cremeren in plaats van begraven vanwege de steeds verder stijgende kosten van begraven, wij horen al jaren van mensen dat ze kiezen voor begraven omdat ze de Nederlandse crematoria zo kil en lelijk vinden.


Westerveld is zo'n beetje het enige crematorium waar werkelijk sfeer te vinden is, menen velen, maar daar ga je natuurlijk niet zo snel naar toe vanuit Groningen, Limburg of de Achterhoek. Elk nieuw initiatief is dus welkom. Architect Pieter Bree kwam met zo'n initiatief voor zijn afstudeerproject Interieurarchitectuur aan de Willem de Kooning Academie Rotterdam dit jaar.

'Het afscheid is een reis', dat idee was zijn uitgangspunt. Hij licht zijn ontwerp op uitvaart.nl aldus toe: "Het viel mij op dat de bezoekers in bestaande crematoria vaak als een schaap door het gebouw worden geleid. De regie is in handen van de medewerkers. Als er één plaats is waar de bezoeker zijn eigen tempo zou moeten kunnen bepalen is dat wel in een crematorium. Dit is het uitgangspunt van mijn ontwerp geweest."

"Ik zie het afscheid als een reis, je brengt iemand weg en dat is een heel persoonlijke aangelegenheid. Ik denk dat een actievere rol van de nabestaanden bijdraagt aan een positieve beleving van het afscheid. In mijn ontwerp nemen nabestaanden hun overleden dierbare mee op een reis door het gebouw, langs ruimtes waarin de overledene verzorgd kan worden, waar muziek gemaakt kan worden, een film bekeken worden en zelfs een feestmaal of toost genuttigd kan worden. Deze ruimtes zijn op elkaar gestapeld zodat de hele processie eigenlijk een reis naar boven is. Tussen de verschillende niveaus maak ik gebruik van een grote lift, of eigenlijk meer een hefplateau. Als het plateau in de laatste fase naar het dakniveau stijgt gaat eerst het dak open, zodat een grote hoeveelheid licht opeens over de aanwezigen schijnt. Zo is er een symboliek ontstaan waarin de overledene naar boven, naar het licht wordt gebracht. De reis eindigt op het dak waar in de buitenlucht afscheid genomen wordt van de overledene."

Met zijn ontwerp wil Bree aandacht vragen voor meer diversiteit in de afscheidsrituelen in Nederland. Uiteraard heeft hij zich verdiept in crematoria en de daaraan gelieerde inzichten en opvattingen, maar hij beseft terdege dat hij geen deskundige is op dit gebied. Hij is dan ook zeer benieuwd naar de recaties van zowel de mensen uit de uitvaartbranche als die van de 'uitvaartleek', de consument zeg maar. Bree: "Ik nodig u dan ook van harte uit te reageren op wat ik u in mijn ontwerp laat zien."

Op de afbeelding is een doorsnede van het gebouw te zien. Het plateau is hier tot het hoogste punt gestegen, het vormt samen met het dak één vloerveld. Het beweegbare dak boven het plateau hangt aan de houten wand en fungeert nu als luifel. Dit is de plek waar afscheid genomen wordt van de overledene.

Zie hier voor meer afbeeldingen.

Terug naar archief...