DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 15-10-2005
BOEIENDE TENTOONSTELLING OVER MUMMIES

De 2600 jaar oude mummie van priester Achhor staat centraal in een tentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. Bijzonder is dat voor het eerst de binnenkant van een mummie te zien is. Recent onderzoek met hypermoderne CT-scanapparatuur van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam leverde unieke beelden op.


Wetenschappers konden zo het gebit, botten en beschermende amuletten tussen de windsels in beeld krijgen, zonder Anchhors mummie te beschadigen. Met behulp van een interactief computerprogramma kunnen deze beelden op de tentoonstelling door de bezoeker zelf gestuurd en gemanipuleerd worden. Ook de uitkomsten van het wetenschappelijk onderzoek komen uitgebreid aan bod in de tentoonstelling.

Anchhor werd rond 675 v.Chr. in een priesterfamilie geboren en was voorbestemd om zelf ook priester te worden. Al op zijn vijfde begon hij aan zijn opleiding. Rond zijn twintigste ging hij werken in de tempel waar de god Montoe werd vereerd. Uiteindelijk werd Anchhor daar hogepriester, tot zijn dood rond 625 v.Chr.

De CT-scans geven een goed beeld van de binnenkant van de mummie. Anchhors skelet toont dat hij tussen zijn 30ste en 52ste levensjaar is gestorven. Een doodsoorzaak valt echter niet vast te stellen. Wel toonde botonderzoek aan dat hij in zijn jeugd werd geplaagd door ziekte of honger.

Anchhors mummie is sinds 1826 in het bezit van het Rijksmuseum van Oudheden. Het is een van de 31 mensenmummies uit de collectie. Anchhors mummie en de drie kisten waarin hij werd begraven zijn eind jaren negentig van de vorige eeuw gerestaureerd. De mummie van Anchhor en deze drie fraai versierde kisten vormen het hart van de tentoonstelling. Verder zijn er godenbeeldjes, sieraden, amuletten, fragmenten uit een ‘dodenboek’ en mummificatiegereedschappen te zien. Ze illustreren de rituelen van de oude Egyptenaren rond dood en begrafenis.

Het Rijksmuseum van Oudheden is te vinden aan de Rapenburg 28 te Leiden. de tentoonstelling is te zien tot 3 september 2006. Voor verdere informatie zie: http://www.rmo.nl

Terug naar archief...