DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 04-11-2005
DOELTREFFEND MIDDEL IN DE STRIJD TEGEN BESMETTELIJKE ZIEKTEN

Het is in ieder geval een doeltreffend begin van een persbericht. De aandacht is meteen getrokken. Wie wil in deze spannende tijden waarin de wereld in afwachting lijkt van de volgende grote griepepidemie die miljoenen slachtoffers zal eisen, geen doeltreffend middel tegen besmettelijke ziekten?


Helaas. Met het persbericht wordt slechts de presentatie van een boekje aangekondigd: Een lokaal voor tijdelijke bewaring. Lijkenhuisjes op Groninger kerkhoven.

Na een cholera-epidemie in 1866-1867 die 21.000 doden had geëist, werd in 1872 in ons land de Wet tot Voorzieningen tegen Besmettelijke Ziekten uitgevaardigd. In die wet nam de regering op dat bij elke begraafplaats in Nederland een zogenaamd doden- of lijkenhuisje moest worden opgericht voor tijdelijke bewaring van overledenen aan een besmettelijke ziekte, om verdere besmetting te voorkomen.

Het is het eerste boekje in Nederland (het bevat 32 pagina's) waarin uitgebreid aandacht wordt besteed aan deze bijzondere, maar bijna vergeten gebouwtjes. Auteur is Pieter de Vries, uitgever is de Stichting Oude Groninger Kerken.

Het is het derde deel in een reeks uitgaven over kerkhoven van deze stichting. in het boekje wordt een globaal overzicht gegeven van de verschillende huisjes in Groningen in de periode tussen 1876 en 1976. Het zijn, zo schrijft de auteur, soms prachtige staaltjes architectuur, geplaatst in een sfeervolle omgeving, die een bijzonder fenomeen in de funeraire geschiedenis van ons land vertegenwoordigen.

Het boekje is te bestellen op de site van de Stichting Oude Groninger Kerken in Groningen.

Terug naar archief...