DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 18-10-2001
NA EEN GEBOUW NU OOK DE EERSTE HOOFDSPONSOR VOOR HET UITVAARTMUSEUM

Na een jarenlange zoektocht en veel teleurstellingen was het eind verleden jaar eindelijk zo ver. Begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam liet weten de voormalige directeurswoning ter beschikking te stellen als permanente museumruimte voor het Nederlands Uitvaart Museum (NUM).

De heer Henk Kok uit Enschede, funerair deskundige en verzamelaar van 'funeralia' (van bidprentje tot rouwkoets) pleitte er al jaren voor. In diverse Europese landen is een dergelijk museum al lang aanwezig, maar in Nederland bleef het jarenlang een mooie, maar tevergeefse droom. De collectie was er (voor het grootste deel eigenhandig bij elkaar verzameld door de heer Kok), de naam ook, het Nederlands Uitvaart Museum (NUM) (met zelfs een heus bestuur) maar er bleef maar 'i.o.' achter staan, in oprichting. Het belangrijkste struikelblok: een geschikt gebouw.

Dat probleem is inmiddels opgelost, maar nu de volgende stap: voldoende geld om de voormalige directeurswoning te kunnen verbouwen, het museum in te richten en de exploitatiekosten voor de eerste vier jaar te dekken. Daar is in totaal 2 miljoen en 150 duizend gulden nodig. Sinds begin dat jaar wordt er een intensieve wervingscampagne gevoerd. In eerste instantie binnen de uitvaartwereld, want een dergelijk museum kan het imago van de branche veel goed doen en de branche telt genoeg winstgevende bedrijven om een dergelijk museum draaiende te houden.

Na een zeer voorzichtige start begon de campagne deze zomer eindelijk enkele vruchten af te werpen. En enkele dagen geleden diende de eerste hoofdsponsor zich aan: Monuta Uitvaartverzorging en -verzekering tekende op 12 oktober jl. een contract voor meerjarige sponsoring. Goed nieuws, aldus J.H.G. Salemink, secretaris van de Stichting Nederlands Uitvaartmuseum, maar "we zijn er nog niet." "We voeren nog gesprekken met diverse andere mogelijke hoofdsponsors en hebben tevens enkele subsidie-aanvragen bij fondsen lopen." Of het museum er ook wérkelijk komt, kan nog steeds niet met zekerheid gezegd worden, aldus Salemink. "Op 20 december komt het bestuur bij elkaar en dan wordt een besluit genomen. Hebben we voldoende geld om het museum zoals we dat voor ogen hebben er te laten komen, of kunnen we slechts kiezen voor een museum in afgeslankte vorm of, in het ergste geval, komt het museum er helemaal niet? Dat laatste hoop en verwacht ik echter niet."

Voor het allerlaatste nieuws rond het Uitvaartmuseum, kijk op www.uitvaartmuseum.nl

Op de foto: de voormalige directeurswoning op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam waar het museum moet komen
Terug naar archief...