DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 17-06-2005
THIJSSENMONUMENT OP DE NIEUWE OOSTER

Het idee was van Marie-Louise Meuris, de directeur van begraafplaats en crematorium De Nieuwe Ooster in Amsterdam. Er moest een monument komen voor Theo Thijssen, op de plek waar ooit zijn geruimde graf had gestaan. Burgemeester Cohen onthulde gisteravond, op 16 juni, de 126ste geboortedag van Theo Thijssen, het door Jan Wolkers gemaakte glazen monument.


Theo Thijssen was schrijver, onderwijzer, vakbondsman en sociaal-democratisch politicus. Hij is vooral bekend als auteur van de roman Kees de jongen. Thijssen overleed op 23 december 1943. Vijf dagen later werd hij begraven in een huurgraf op de Nieuwe Oosterbegraafplaats in de Watergraafsmeer, niet ver van zijn sterfhuis op de Bredeweg. Toen de grafrechten waren verlopen, werd in 1955 het graf geruimd. Geheel volgens de regels, maar de huídige directie van de begraafplaats, die inmiddels van naam was veranderd in De Nieuwe Ooster, vond dit uiterst spijtig. Directeur Marie-Louise Meuris benaderde de Stichting Theo Thijssen met het plan voor een bijzonder gedenkteken voor Thijssen op de plek van diens voormalige graf. Schrijver/beeldhouwer Jan Wolkers reageerde enthousiast op het gezamenlijk verzoek dit monument te ontwerpen. Het monument is een glazen kunstwerk van 2,64 meter hoog en stelt het geesteswerk van Thijssen voor 'dat in de vorm van blauwe vogels opstijgt naar de eeuwigheid'.

Op de Nieuwe Ooster liggen diverse literaire grootheden, zoals Jacques Perk, E.J. Potgieter, Ed. Hoornik, Nescio en Thijssens literaire pupil Jan Mens.

Terug naar archief...