DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 07-06-2005
EUTHANASIEVERSLAGEN VAN ZIEKENHUIZEN ZIJN SLECHT

De kwaliteit van de euthanasie-rapportages uit de Nederlandse ziekenhuizen is belabberd, zo lieten twee deskundigen onlangs weten tijdens een radio 1-programma.


Twee jaar geleden startte artsenorganisatie KNMG de invoering van het SCEN-project in ziekenhuizen en verpleeghuizen. SCEN staat voor Steun en Consultatie bij Euthanasie in Nederland. Dit in navolging van het SCEN-project bij huisartsen waar het een groot succes is.

Het doel van het SCEN-project is het verbeteren en bewaken van de kwaliteit van het handelen van artsen voorafgaande aan de uitvoering van euthanasie en hulp bij zelfdoding. SCEN-artsen zijn uitvoerig getraind en werken volgens nauwkeurige richtlijnen. SCEN-artsen zijn beschikbaar om de wettelijke verplichte onafhankelijke consultatie uit te voeren. Tevens geven zij steun en advies aan collegae die met vragen van patiënten rond euthanasie worden geconfronteerd. SCEN-artsen zijn deskundig op het terrein van de palliatieve zorg. SCEN-artsen werken op basis van vrijwilligheid en ontvangen een vergoeding.

De meeste ziekenhuizen lijken echter niet warm te lopen voor het opleiden van SCEN-artsen. Nog maar vijf van de honderd ziekenhuizen hebben enkele specialisten opgeleid tot SCEN-arts (ook wel euthanasie-consulenten genoemd).

Gerrit Kimsma is lid van een regionale toetsingscommissie en docent in het SCEN-project. Dat ziekenhuizen nauwelijks belangstelling hebben voor SCEN ziet hij pijnlijk duidelijk liet hij op de radio weten. "Wij krijgen slechte verslagen, van mensen die niet weten waarover ze moeten rapporteren om de commissie goed inzicht te geven."

Joep Douma, internist-oncoloog in het Rijnstateziekenhuis, lid van een regionale toetsingscommissie en dankzij de documentaire 'Regie over eigen leven en sterven' bekend geworden bij een groot publiek, zoekt de 'weerstand' voor het SCEN-project in de ziekenhuiscultuur. "Ziekenhuizen zijn gericht op het genezen van een patiënt, die dan weer snel naar huis gaat. Sterven in ziekenhuizen is niet altijd makkelijk."

Door het enorme gebrek aan animo loopt het SCEN-project aanzienlijke vertraging op. Het zou over een half jaar afgerond moeten zijn, maar het gaat nog zeker drie tot vijf jaar duren, schatten de geïnterviewden.

Terug naar archief...