DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 26-04-2005
TWEEDE STERRETJESVELD

Zorgvlied hoopt dat elke gemeente er een gaat inrichten: een Sterretjesveld, een herdenkingsplek voor de allerkleinsten, waar ziekenhuizen kosteloos de as van te vroeg geboren, niet levensvatbare baby’s anoniem kunnen verstrooien.


In navolging van begraafplaats Rhijnhof in Leiden heeft begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam ook een ‘Sterretjesveld’ ingericht. Het veld is op 1 mei officieel geopend. Een Sterretjesveld is een speciaal aangewezen plek op de begraafplaats of crematorium waar ziekenhuizen as van te vroeg geboren, niet levensvatbare baby’s anoniem kunnen verstrooien. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

Voor te vroeg geborenen, die niet levensvatbaar zijn en jonger dan 24 weken, gelden geen wettelijke regels. Ondanks de goede begeleiding in veel ziekenhuizen staan ouders vaak voor een dilemma over de te nemen beslissingen na de levenloze geboorte. Zij staan hun kind af aan het ziekenhuis met de gedachte dat uitgebreid stilstaan bij de korte levensduur c.q. het verlies niet verstandig is. Of zelfs ongepast. Als zij later spijt van hun beslissing hebben, is er nergens een plaats om hun kindje te herdenken. Tenzij er een Sterretjesveld is in de gemeente.

Op initiatief van begraafplaats Rhijnhof is in 2003 in Leiden het eerste Sterretjesveld ingericht. Zorgvlied heeft dit initiatief overgenomen en hoopt hiermee de aanzet te geven voor een landelijk trend, de inrichting van een Sterretjesveld per stad of gemeente. Op deze veldjes moet een lint zijn aangebracht met de tekst ‘Fonkel fonkel kleine ster, je bent zo dichtbij maar ook zo ver’ als teken van verbonden zijn en verbonden blijven.

Bij het Sterretjesveld op Zorgvlied is tevens een monument geplaatst, ontworpen en uitgevoerd door de glaskunstenares Moniek van Munster, die het belangeloos ter beschikking heeft gesteld. Het monument verbeeldt de korte tijd waarin het nieuwe individu deel heeft mogen uitmaken van het leven.

Het initiatief van Leiden en Amsterdam verdient alle lof en vraagt om navolging. Welke gemeentelijke begraafplaatsen volgen?

Terug naar archief...