DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 02-11-2004
VERGEET DE MILIEUVRIENDELIJKHEID

Lyofilisatie kost meer energie dan cremeren. En het poeder dat overblijft kan feitelijk alleen maar begraven worden. Bewaren in urnen en asmedaillons wordt afgeraden, omdat het poeder gaat stinken als er vocht bijkomt. En bij verstrooien over land of zee kunnen er dieren op afkomen om het te eten, vogels of vissen. Vakblad Het Uitvaartwezen schreef een kritisch artikel over vriesdrogen van overledenen.


Lyofilisatie is een dure methode om het lichaam te verkleinen, dat meer energie kost dan cremeren en na de lyofilisatie moet het lichaam alsnog begraven of gecremeerd worden. Dat concludeert Han Remmerswaal van de TU Delft, die onderzoek deed naar de milieueffecten van de diverse vormen van lijkbezorging.

Ook grafruimer en conservator anatomie Hans Kemperman uit in Het Uitvaartwezen zijn twijfels. "Het zou veel effectiever zijn en veel ecologischer, om het lichaam onder hoge temperaturen en luchtvochtigheid te laten ontbinden. Voeg een handje vismaden toe en in een paar maanden is het lichaam verteerd en houd je slechts schone botten over."

Bovendien vindt Kemperman het gebruik van vloeibare stikstof gevaarlijk en duur en zegt dat nog helemaal niet duidelijk is dat ziektekiemen zoals tbc en Creutzfeldt-Jacobs ook gedood worden tijdens het proces van vriesdrogen.

Dood.nl ontving gisteren onderstaande reactie, waarin ene Gert laat weten dat de opmerking dat vriesdrogen nauwelijks energie verbuikt 'klinklare nonsens' is.
'Bezoek de site van het TNO. Daarin staat een berekening over energieverbruik bij vriesdrogen. Het betreft een nieuwe methode, waarbij het 'te droogvriezen voorwerp' eerst gestoomd wordt. Dit levert een energiebesparing van een factor 4. Bij 'traditioneel' vriesdrogen is het verbruik dus 4 maal zo hoog. Volgens het stuk komt dat dan op 2,5 miljoen kubieke meter aardgas per 200 ton. Dit komt overeen met 1250 kubieke meter aardgas per 100 kg. (Een menselijk lichaam). Ik weet niet precies wat een crematie vraagt aan aardgas. Ik weet wel dat dit slechts een fractie is van de 1250 kubieke meter die nodig is bij vriesdrogen. Voor een middelgrote vriesdroog plant van 200 ton per jaar bespaart dit (niuwe procede) 640.000 m3 aardgasequivalenten per jaar aan energie. Dit is dus een methode waarbij eerst gestoomd wordt, wat bij lijkbezorging niet het geval is.'

Voor eerdere verhalen over vriesdrogen op dood.nl:

Yarden krijgt meeste aandacht met vriesdrogen, nu nog een geschikte naam

Innovatief zeker, maar milieuvriendelijk?

Vriesdrogen wordt de toekomst

Terug naar archief...