DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 14-10-2004
DOCUSOAP OVER UITVAARTONDERNEMING

Een kijkje achter de schermen van een uitvaartonderneming, wie wil dat nu niet? Niet voor niets zijn de open dagen van uitvaartcentra, begraafplaatsen en crematoria over het algemeen goed bezocht. Ook de televisie heeft de uitvaartwereld ontdekt als een boeiende omgeving; vooral ‘de uitvaartmens’ is populair. Vanaf maandag kunnen we enkele van hen 4 weken lang volgen bij de NCRV.


Eerder zond SBS6 ‘Don’t drop the coffin’ uit, een docusoap over een Londonse uitvaartonderneming. Six Feet Under blijft natuurlijk een topper, ook al is dat drama en geen reality soap. Vanaf zondag 28 november komt RTL4 met de 8-delige serie ‘Doodnormaal’, ontwikkeld in samenwerking met Dela, een programma over de wereld van de dood dat zowel amusement als informatie moet bieden (het lijkt zowaar dood.nl wel). En voor wie de Vlaamse zender VTM kan zien, daar start eind dit jaar ‘Bloemen en kransen’, een 8-delige documentaireserie rond begrafenisondernemers. Maar nu eerst ‘De mensen van... de Uitvaart’, vijf weken lang bij de NCRV.

De serie wordt door de NCRV op een ‘sensationele toon’ aangekondigd:
‘Het lijkt alsof er een revolutie aan de gang is in Nederland rondom de dood. Uitvaarten van Fortuyn en Hazes zijn massa-events geworden, de uitvaartbeurs kreeg overweldigend veel exposure, er komen steeds meer buitenissige begrafenissen. Tijd voor de eerste docusoap over dit onderwerp. Joris Linssen (bekend van Taxi en Brok in de Keel) maakte een taboedoorbrekende serie over hoe het achter de schermen van een uitvaarthuis toegaat. Alles wat je altijd al wilde weten maar nooit kon zien, nu in het aangrijpende ‘De mensen... van de Uitvaart’.’

Revolutie? De grotere aandacht voor de dood en de massale aandacht voor bijzondere uitvaarten van bijzondere personen, is al sinds begin jaren negentig van de vorige eeuw aan de gang. De eerste docusoap over dit onderwerp? De eerste Néderlandse docusoap misschien. (Qua onderwerp is Michiel van Erp hen al voor gegaan.) Taboedoorbrekend? Dat moeten we nog maar afwachten.

In de serie worden diverse uitvaartmedewerkers gevolgd, die elk om verschillende redenen hebben gekozen voor het vak. Maarten van der Putten is de directeur van het familiebedrijf. Kwaliteit van het werk staat bij hem hoog in het vaandel. Van der Putten vindt het belangrijk dat mensen jaren later nog kunnen zeggen: ‘Die uitvaart was perfect verzorgd.’

De ogenschijnlijk ouderwetse uitvaartbegeleider Ed is een professional met een groot hart. Naast Maarten werkt hij het langst bij van der Putten. Als hij zelf een uitvaart leidt toont hij zijn emoties mondjesmaat, achter de schermen blijkt hij ze wel degelijk te hebben.

Uitvaartbegeleider Fina stapte een jaar of 3 geleden over van slachtofferhulp naar het uitvaartbedrijf in Lisse. Zij heeft een doortastende manier van doen in een omgeving waar iemand net is overleden. Soms probeert ze het verdriet voor de nabestaanden dragelijk te maken met een kwinkslag of een woordspeling.

Verder zien we Yvonne, de jongste onder de uitvaartleiders, en John, die boven het uitvaartbedrijf woont en verantwoordelijk is voor het Amerikaanse wagenpark. Hij rijdt de rouwauto’s tijdens een uitvaart en legt ook overledenen af.

Wat zien we aanstaande maandag? We maken kennis met uitvaartbegeleider Fina. Zij heeft een sterfgeval bij een grote familie. Bij het aannamegesprek ligt de overleden moeder in haar bed in de huiskamer. We zien hoe Fina samen met de vijf dochters mevrouw Jonker aankleedt en in een kist legt. We zijn er ook bij als de vijf dochters samen de kist sluiten: een heel emotioneel moment. Uiteindelijk wordt de laatste eer bewezen in het crematorium. Een bizarre scène, waar verdriet en verbazing samenkomen, als het door de familie uitgekozen lied 'Vlieg met me mee' van Paul de Leeuw wordt gedraaid.

De mensen van … de Uitvaart, 18 oktober, aflevering 1, 22.30 uur, Ned 1.
(Volgende afleveringen op 25 oktober, 1 november en 8 november.)

Terug naar archief...