DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 12-08-2004
KUNSTHISTORICUS AANGESTELD DOOR UITVAARTMUSEUM

U hoeft niet meer te solliciteren naar de functie van projectleider bij het Nederlands Uitvaartmuseum. De projectleider is gevonden: Guus Sluiter.


Kunsthistoricus Guus Sluiter (1967) heeft gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en was eerder werkzaam als gastconservator voor het Dordrechts Museum en als wetenschappelijk medewerker en projectcoördinator van het Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis te Den Haag. Vanaf 1999 werkte hij voor het Nederlands Interuniversitair Kunsthistorisch Instituut in Florence. Sluiter publiceerde diverse artikelen, voornamelijk op het gebied van Nederlandse schilderkunst, onder meer in Oud Holland, Paragone en in verschillende tentoonstellingscatalogi.

Wat opvalt in bovenstaande door het Uitvaartmuseum geleverde verkorte cv, is het gebrek aan ervaring met ‘de dood en het uitvaartwezen’. Sluiter: “Ik heb me inderdaad tot nu toe niet kunsthistorisch bezig gehouden met de dood, maar ik heb er wel iets mee. Zo bezoek ik tijdens vakanties meestal de plaatselijke begraafplaats.”

Waarom heeft hij gesolliciteerd? “Ik werd getroffen door de advertentie. En ook dat het museum vlakbij mijn huis in de buurt is, dat wist ik helemaal niet. Ik ben direct naar de website gegaan en was onder de indruk van de professionaliteit. Er is al veel voorbereidend werk gedaan, maar aan de andere kant - en dat maakt de taak extra aantrekkelijk - moet je als projectleider een duidelijke start maken. Meewerken aan iets nieuws.”

Hij zal zich snel inlezen in het onderwerp. "Maar op zich vereist mijn functie niet een uitgebreide kennis van de geschiedenis van de dood. Er zijn genoeg mensen betrokken bij het museum, zoals de heer Kok en de heer Wim Vlaanderen, die er alles van afweten. Als projectleider houd ik mij vooral met andere zaken bezig.” Officieel heet het dat Sluiter verantwoordelijk is voor de coördinatie en uitvoering van de werkzaamheden die leiden tot de realisatie van het Uitvaartmuseum. Tot zijn taken behoren tevens het inventariseren van de collectie en het maken van het presentatieplan. Hij is ook aanspreekpunt voor alle vragen en mededelingen over het Nederlands Uitvaartmuseum.

Naar verwachting zal het museum eind 2005 zijn deuren openen in de voormalige directeurswoning op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam. Lukt dat? “Er zitten nog wat haken en ogen aan, dus ik durf er niet mijn hand voor in het vuur te steken.” Maar hij heeft goede hoop. Hij is overigens geheel bekend met de lange voorgeschiedenis van het museum. “Ik heb al verschillende mensen gesproken die zeiden ‘ik moet het allemaal nog zien’. Ik begrijp die scepsis wel, maar ik deel haar uiteraard niet. Het belangrijkste is er nu: een locatie en een projectleider. De collectie was er al.”

Sluiter is aangesteld tot de opening. Wat er vervolgens gebeurt, of er een directeur en/of conservator komt en of hij dat eventueel kan worden, “dat is allemaal nog niet aan de orde.”

Terug naar archief...