DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 21-08-2001
AANGEBODEN: MAUSOLEA

De Nederlandse begraafplaatsen tellen niet zoveel mausolea. En zeker niet van recente datum. De eenvoudige, glimmend glad gepolijste granieten steen overheerst. Elk initiatief om de begraafplaatsen in dit land een gevarieerder aanzien te geven heten wij dan ook van harte welkom. Na de vele uitvaartvernieuwende initiatieven van de laatste jaren die vooral grafbedekkingen in de meest bizarre vormen en oogverblindende kleuren omvatten, nu een aanzienlijk traditioneler aanbod.


Aad van der Lem uit Beverwijk woonde een begrafenis bij in Spanje, zag dat de overledene werd bijgezet in een mausoleum, en raakte daarvan zo onder de indruk, dat hij dacht: 'Dat wil ik ook.' Terug in Nederland gaf hij gelijk gehoor aan deze gedachte en liet een familie-mausoleum voor acht personen neerzetten op de begraafplaats in zijn woonplaats in Beverwijk.

Het gevolg was dat er veel mensen op hem af kwamen die ook interesse in een mausoleum hebben. Zo kwam Van der Lem op het idee van Mausolem, een door hem opgericht nieuw bedrijf dat begeleidt bij de oprichting van een mausoleum; van concept tot realisatie, van de vergunningaanvraag tot en met de overdracht.

Het allereerste mausoleum, een gigantisch praalgraf, werd in de vierde eeuw voor Christus opgericht, door Artimesia voor haar echtgenoot koning Mausolus, in Halicarnassus, Turkije. De mausolea die Van der Lem op zijn website (www.mausoleum.nl) toont zijn bescheidener. Het zijn eerder 'kapellen' zoals je die in zuidelijke landen veel op begraafplaatsen ziet.

Maar: 'In alle gevallen is een mausoleum een manifestatie van het leven van de overledene. Een ode aan de grootsheid van het leven. Een blijvend monument van de waarde van het bestaan,' aldus Van der Lem op zijn website. Gezien het al enige jaren gunstige economische klimaat, het feit dat het financieel gezien steeds beter gaat met grote groepen mensen en er in het bestedingspatroon een verschuiving plaatsvindt van kwantiteit naar meer kwaliteit, ook als het gaat om het afscheid en de laatste rustplaats, zal er zeker een markt zijn voor 'het duurder en luxueuzer grafmonument'.
Van der Lems eigen mausoleum is te vinden op de Algemene Begraafplaats Duinrust Bankenlaan 174 in Beverwijk.

Terug naar archief...