DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 16-08-2001
ANTOINE FONVILLE, PARTTIME SITE-BEHEERDER VOOR UITVAART INTERNET DIENSTEN (O.A.)

Verbaasd over de dienstverlening

Iedere week stellen we dezelfde 7 vragen aan iemand uit de uitvaartbranche. Ditmaal aan Antoine Fonville, onder andere beheerder van enkele sites op het gebied van de uitvaart. "Er blijkt toch nog heel wat onverwerkt rouwverdriet in Nederland te zijn."


Naam: Antoine Fonville
Leeftijd: 48
Beroep: parttime beleidsmedewerker ICT, Districts Huisartsenvereniging Friesland en parttime site-beheerder voor Uitvaart Internet Diensten


1. Hoe bent u in de uitvaartbranche terechtgekomen?
Ik ben opgegroeid naast een begraafplaats in Utrecht, wellicht dat daar de 'roots' liggen voor mijn belangstelling. Maar met die roots heb ik lang niets gedaan. Pas aan het eind van mijn studie Bedrijfskunde eind 1991 werd ik door het overlijden van een oom en een goede vriendin met de uitvaartbranche geconfronteerd. Ik was toen uitermate verbaasd over de toenmalige 'dienstverlening' in de uitvaart. Wij wilden namelijk een aantal heel normale dingen zoals thuis opbaren, zelf kist dragen et cetera, maar dat eerste werd sterk afgeraden en dragen mocht niet want dat was gevaarlijk! Toen ik dat later uitzocht bleek dat onzin te zijn. Ik ben toen in navolging van het boek Zand erover?, onder andere van Marjan Sax begonnen met een soort laatste wensenboekje. Toen dat boekje halverwege was, zag ik een advertentie in de krant waarin een beheerder gevraagd werd voor het crematorium in Groningen. Ik solliciteerde en werd aangenomen. In de drie daarop volgende jaren heb ik daar geprobeerd wat ik met het boekje wilde bereiken, 'een uitvaart naar wens te vervullen voor de overledene en de nabestaanden, door goed informatie te verstrekken'. Dat was overigens niet altijd makkelijk. Want het crematorium kent twee soorten klanten: de nabestaanden en de uitvaartverzorgers, en hun wensen lopen niet altijd gelijk.

2. Wat zijn de mooie kanten van uw beroep?
Als beheerder van enkele succesvolle, onafhankelijke uitvaartinternetsites (onder andere te bereiken via www.uitvaart.org) heb ik de mogelijkheid om alle informatie rondom de uitvaart aan iedereen bekend te maken. Dat varieert van de voor- en nadelen van verschillende soorten uitvaartverzekeringen tot wat wettelijk wel en niet mag. Zodat je als bezoeker van onze site kunt weten wat er wel en niet mag en niet afhankelijk ben van wat een uitvaartverzorger zegt wat wel en niet mag. Daarnaast is het leuk om te horen dat bezoekers wat aan je informatie hebben gehad en of via jou bij een adverteerder zijn terechtgekomen die hun wens kon vervullen.

3. Als uw zoon of dochter laat weten de uitvaartwereld in te willen, wat zegt u dan?
Ik heb geen kinderen, maar ik denk dat het wellicht verstandig is om gedurende de eerste werkjaren na school/studie eerst wat anders te gaan doen, om zo ook wat andere levenservaring op te doen dan die van de uitvaartbranche. Ook omdat het een redelijk gesloten wereld is die niet altijd even goed met de gewone wereld communiceert. Ik zou ze dan ook eerst een beroep in de dienstverlenende sector aanraden waar bijvoorbeeld klantvriendelijkheid héél gewoon is en de wens van de klant centraal staat.

4. Wat zou u zijn geworden als u niet in dit vak terecht was gekomen?
Wat ik nu parttime doe, namelijk beleid ontwikkelen in de automatiseringssector. Daar heb ik tenslotte voor geleerd. De combinatie die ik nu heb is mijn inziens dan ook ideaal, werken aan de uitvaartsite is vaak een eenzame gebeurtenis en werken aan beleid is samenwerken met mensen die me soms weer een hele andere kijk geven op de uitvaart. Zo blijf ik ook een beetje in contact met de 'normale' wereld.

5. Wat is uw mooiste ervaring?
De mooist ervaringen dateren uit de tijd toen ik in het crematorium werkte, namelijk dat we uitvoering konden geven aan de laatste wensen van mensen, ook als waren die soms niet helemaal 'normaal'. Van het keihard draaien van Stairway to Heaven bij de uitvaart van een jonge jongen tot het oplaten van ballonnen op het crematoriumterrein bij een kinderuitvaart. Als het om de uitvaartsites gaat, dan bestaan de mooie ervaringen uit de bedankjes die we krijgen naar aanleiding van de uitvaartencyclopedie en bij www.rouw.nl. Er blijkt toch nog heel wat onverwerkt rouwverdriet in Nederland te zijn.

6. Wat hoopt u nooit meer mee te maken?
Voor het crematorium was dat: Een boze nabestaande, die zich terecht kwam beklagen over dat er iets misgegaan was bij het verstrooien van de as. Er was namelijk verstrooid op het crematoriumterrein terwijl de uitdrukkelijke wens was dat de op zee verstrooid moest worden. Voor de site is dat iets wat begin dit jaar gebeurde. Door een administratieve fout bij de registratie van de .org domeinen in Amerika waren we drie weken niet op internet bereikbaar.

7. De dood betekent voor mij…
Het einde van het leven, onoverkomelijk maar waar. Maar tevens ben ik er zo door geïntrigeerd dat het middels onze sites ook zin geeft aan mijn leven. 'Werken' met de dood kan dus ook heel levendig, verrassingsvol en zelfs humoristisch zijn.

Terug naar archief...