DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 20-01-2004
UITVAARTMUSEA OVER DE GRENZEN 3

Het wachten is op de opening van het Nederlands Uitvaartmuseum. Ondertussen kijkt dood.nl naar de diverse uitvaartmusea in het buitenland.


Na The National Museum of Funeral History in Houston en het Museum für Sepulkralkultur in het Duitse Kassel nu het Bestattungsmuseum in Wenen.

Het Bestattungsmuseum (begrafenismuseum) werd al in 1967 opgericht, ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de 'Bestattung Wien', een stedelijke uitvaartonderneming. Dat heeft uiteraard een voorgeschiedenis. Mirjam Vossen schrijft in de gids 'De dood moet een Wener zijn'. Weense dodenakkers en hun legendarische bewoners (uitgeverij Elmar, 2000):

'Tot 1859 werken begrafenisondernemers nog in dienst van de kerk. Vanaf dit jaar wordt het begraven echter een vrij ambacht, waaraan geen speciale eisen zijn gesteld. [...] Met als gevolg dat de begrafenisondernemingen als paddestoelen uit de grond schieten. Er ontstaat een oorlog om het lijk, waarbij het doel vaak de middelen heiligt. Zo krijgen huisbazen een bonus per dode die ze een begrafensiondernemer kunnen bezorgen.
In 1885 is het einde aan deze wildgroei in zicht wanneer er voor het eerst eisen worden gesteld waaraan lijkbezorgers moeten voldoen. Blijkbaar is dat nog niet voldoende, want in 1907 koopt de gemeene Wenen de twee belangrijkste begrafenisondernemingen op en neemt de lijkbezorging zelf ter hand. Wenen is daarmee de enige Europese stad waar de lijkbezorging niet in handen is van private ondernemingen.'

Het museum beslaat circa 300 vierkante meter waarin zo'n 600 objecten worden tentoongesteld. Een virtuele rondgang kan worden gemaakt op de site van Bestattung Wien.

Terug naar archief...