DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 24-10-2003
DE HOOGTE IN

Echt lukken wil het nog niet met het bovengrondse begraven in Nederland. Al enkele jaren proberen uitvaartondernemer Vervaart en het bedrijf Remion de moderne grafheuvel annex nissenheuvel te slijten. Resultaat: één plaatsing in België. Nu komt Genius Loci met Palenque, de graftempel.


Volgens het persbericht van Genius Loci begraafplaatsadviseurs zou Palenque 'de nadelen van traditionele begraafplaatsen oplossen'. Die nadelen zijn volgens deze begraafplaatsadviseurs: milieuverontreiniging (veel begraafplaatsen hebben een te hoog grondwater, dat volgens Genius Loci in aanraking komt met lijkvocht) en ruimtegebrek (in een graftempel wordt in de hoogte gewerkt). Daarnaast zijn de exploitatielasten laag en appeleert Palenque ook nog eens aan 'de sterk toenemende behoefte om met meer allure te worden begraven of bijgezet.' (Nog steeds volgens het persbericht van Genius Loci.)

Cor Smulders, werkzaam bij Genius Loci, zegt bij de ontwikkeling van Palenque te zijn afgegaan op de wensen van gemeentelijke begraafplaatsbeheerders. "Gemeenten vrezen in de toekomst een tekort aan begraafplaatscapaciteit. De komende 30 à 40 jaar zal het aantal doden verdubbelen. Van 140.000 nu tot 240.000 over enkele decennia. Er zal dus extra begraafruimte nodig zijn. De vraag is waar vind je die? De ruimte is schaars. Daarnaast hebben vooral begraafplaatsen in het westen last van hoog water, zo horen wij vaak."

De Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) vindt het idee van bovengronds begraven prima, maar is niet zo blij met de argumentatie die Genius Loci gebruikt om de verkoop van de graftempel te stimuleren. Voorzitter Tom Sprenger. "Tegenover het product van Genius Loci staan we niet negatief en bij een gunstige prijs-kwaliteitverhouding kan dit product zeker een rol op de markt van ‘begraven’ spelen. Maar de argumentatie die wordt gebruikt om de verkoop van het product te stimuleren is onjuist en misleidend. Er is geen sprake van dat er een tekort aan grafruimte is in Nederland of in de nabije toekomst zal zijn, ook al stijgt de komende tijd het sterftecijfer in Nederland. Integendeel, er zijn op dit moment veel begraafplaatsen waar volop ruimte aanwezig is. Als begraafplaatsen op bedrijfsmatige wijze ervoor zorgen dat vrijkomende graven (graven waarvan de grafrechten vervallen zijn) worden geruimd en opnieuw worden uitgegeven, is er weinig aan de hand."

En wat het hoge grondwater betreft: "De kosten van ophoging van de begraafplaats of drainage zijn wellicht vergelijkbaar met de aanleg van een graftempel of zelfs lager."

Wat kost de Palenque? Smulders: "Met een standaardgebouw met 1500 grafkasten en 300 urnengraven is een investering van 4 miljoen euro gemoeid."

Terug naar archief...