DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 19-08-2003
RAADSEL DOOD MOZART OPGELOST

Hoe kwam Mozart zo vroeg aan zijn eind? Dat is lang en raadsel geweest. In de film Amadeus wordt gesuggereerd dat jaloerse concurrent Salieri hem vergiftigd zou hebben. Vergiftigd klopt, maar Salieri heeft er niets mee te maken.


Veel theorieën zijn er losgelaten op de voortijdige dood van Mozart, die op 5 december 1791 op 35-jarige leeftijd stierf: voedselvergiftiging, een burn-out of allerlei natuurlijke aandoeningen die hem funest zouden zijn geworden. Nu is bij toeval ontdekt dat Mozart inderdaad door gif om het leven is gekomen, maar door eigen toedoen. Onbedoeld overigens.

Bij onderzoek aan zijn manuscripten vonden de musicologen Oliver Hahn en Claudia Maurer Zenck grote hoeveelheden arsenicum in de inkt van het manuscript van 'Die Zauberflöte', de opera waaraan Mozart in het laatste jaar van zijn leven werkte. Arsenicum werd in de 18e eeuw in de vorm van acqua tofana door artsen gedoseerd voorgeschreven als middel tegen malaria, koorts en zwakte. Dat leidde tot bijwerkingen als depressies en paranoïde persoonlijkheidsveranderingen, symptomen waaraan Mozart in zijn laatste levensjaar leed. Mozart nam waarschijnlijk acqua tofana om de pijn van zijn nierziekte en de streptokokkeninfectie waaraan hij leed, te verlichten.

Terug naar archief...