DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 23-07-2003
PLEIDOOI VOOR FUNERAIRE BEELDHOUWKUNST

Het nieuwste deel in de Funeraire Cultuur-reeks van Vereniging de Terebinth concentreert zich op de grafbeeldhouwkunst in Delft en Westland. Het bekendste beeldhouwwerk op funerair gebied is natuurlijk het grafmonument voor Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk te Delft. Maar er is nog veel meer.


Met de serie boekjes, die in 2001 is gestart, wil de Terebinth de funeraire cultuur van de Nederlandse provincies en hoofdsteden in kaart brengen. Inmiddels zijn 11 van de 25 delen verschenen. En is er tevens een nieuwe reeks gestart, Funeraire Cultuur Zuid Holland, die elf deeltjes zal omvatten. Het deel over Delft & Westland maakt daar deel van uit. Het is geschreven door Rita Hulsman. Zij beschrijft bekende en onbekende grafbeelden en beeldhouwwerken in de plaatsen Delft, Pijnacker, ’t Woudt, Poeldijk, Monster ’s-Gravenzande, Naaldwijk en Maasland.

Zij beëindigt het boekje met een pleidooi voor het opnieuw leven inblazen van de traditie van ‘het schenken van grafmonumenten’. In vroeger tijden was het gebruikelijk dat dorpen, steden of kerken, of een vereniging van vrienden grafmonumenten schonken aan mensen van verdienste, als blijk van waardering voor de overledene. Hulsman schrijft: ‘De kundig in steen uitgehakte konijnen op een kindergraf op begraafplaats Jaffa zijn veelzeggender en gaan veel langer mee dan speelgoedkonijntjes van Blokker op gewone grafstenen. Rijk, provincies, gemeentes, bedrijven en verenigingen zouden weer opdrachten aan kunstenaars moeten verstrekken voor graftekens of beelden op begraafplaatsen.’

De boekjes uit de reeks Funeraire Cultuur zijn verkrijgbaar in de boekhandel.

Terug naar archief...