DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 16-06-2003
OLIFANT IN STUKKEN

Het was even 'groot nieuws' onlangs, de dood van olifant Murugan in Artis. In sommige ingezonden brieven aan kranten werd kwaad gereageerd op het feit dat Murugan na zijn dood in stukken werd gesneden voordat hij werd afgevoerd. Dat zou van weinig respect getuigen. Maar hoe moet het anders met zo'n groot beest? Bovendien ging het om sectie, en dat overkomt elk Artis-dier na zijn dood.


Peter Klaver, de toenmalige dierenarts van Artis, vertelde in het najaar van 1997 aan Doodgewoon hoe dat gaat, de sectie van een olifant. 'Puur slagerswerk' noemde hij het. "De poten gaan eraf, de ingewanden eruit, de kop eraf. We zijn er met zes à zeven mensen een hele dag mee bezig geweest. Er hebben onder andere twee medewerkers van het voedselmagazijn aan meegewerkt die behoorlijk goed met het mes overweg kunnen."

Uit het interview met Klaver blijkt dat elk dier dat in Artis overlijdt in stukken wordt gesneden, anders gezegd: wordt onderworpen aan sectie. Klaver: "In principe wordt op elk dier dat overlijdt sectie verricht om de doodsoorzaak vast te stellen. Dat gebeurt door de faculteit Diergeneeskunde, afdeling pathologie in Utrecht. Vervolgens gaan de dieren naar het Zoölogisch Museum van de Universiteit van Amsterdam, dat ze gebruikt voor educatieve doeleinden, zoals tentoonstellen, en studie."

Artis beschikt over een eigen sectieruimte, want een enkele keer wordt in Artis zelf sectie verricht op een dier. Dan gaat het vooral om uit de kluiten gewassen dieren, die lastig te vervoeren zijn, zoals nijlpaarden of olifanten. En een enkele keer kan een dier zelfs het verblijf niet uit. Zo is de olifant Barbara, die in 1994 overleed, ter plekke ontleed. Of dat ook met Murugan is gebeurd, is niet bekend.

In Doodgewoon stonden bij het interview met Klaver enkele foto's van de sectie op Barbara. Wie daarin geïnteresseerd is, zal een exemplaar van dit
nummer
moeten bestellen.

Het hele interview met Klaver is hier te vinden.

Terug naar archief...