DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 19-02-2003
DOOD OP DE BOEKENLIJST

Het favoriete boek van
Gerloes Hesselink

Toen ik in het laatste jaar van de HAVO mijn onderwerp voor de beruchte boekenlijst moest bepalen was voor mij de keuze snel gemaakt: ik koos, tot ieders verbazing, de dood. Omdat het onderwerp mij zo interesseert had ik de gekozen boeken met veel aandacht gelezen en kon er goed over vertellen. Het resulteerde in het eindcijfer 9. Ik was dolblij! Het voelde haast als een soort erkenning voor het onderwerp!


Enkele boeken die op mijn lijst stonden: De komst van Joachim Stiller van Hubert Lampo, Twee vrouwen van Harry Mulish, Clara Elisabeth 19 jaar van A.van Wijk en Tot waar zal ik je brengen van Anton Koolhaas. Romans over de dood, allemaal zeer verschillend maar op hun eigen wijze boeiend.

Twee boeken wil ik kort toelichten. Clara Elisabeth 19 jaar is een ontroerend verhaal over een meisje op de middelbare school die een hersentumor heeft. Haar moeder heeft het hele ziekteverloop opgeschreven, met alle emoties die daar bij horen, verdriet maar ook humor! Ook de begrafenis wordt beschreven. Wat ik zelf boeiend vond was dat het boek geschreven is met flash backs. Dat maakt het ‘spannender’ en je leert de hoofdpersoon in haar leven en lijden goed kennen. Alle aspecten die een gezin/familie en vrienden doormaken rondom een stervende zijn beschreven. Het boek leest prettig.

Een geheel ander boek is Tot waar zal ik je brengen van Anton Koolhaas. Een literaire roman die begint met een gezinsvakantie. Maar gaandeweg ontspint zich een drama. Tijdens een boottocht vergaat een schip en spoelen er lichamen aan. Maar wie is wie? Ik vond vooral de ‘hersenspinsels’ van de hoofdpersoon Luc erg aangrijpend. Hij gaat op zoek naar wie zijn vrouw nu echt was, en doet verbijsterende ontdekkingen. Hier wordt dus een heel ander aspect van de dood belicht.

Eindig ik graag met een uitspraak van Fons Jansen:
Doodgaan is ophouden met sterven van Angst!

Terug naar archief...