DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 13-02-2003
VOET UIT SICILIë

Het favoriete boek van Jasper Enklaar

Vandaag kreeg ik weer zo’n bericht binnen: vrouw in Alaska ontvangt per post een doos met daarin het onderbeen en wat stukjes ‘body tissue’ van haar vader, die meer dan twee jaar geleden is overleden. Vergissinkje van een DNA-lab, dat het weefsel moest testen om haar verwantschap vast te stellen. De vrouw dacht dat ze een doos met een grote kreeft kreeg, zoals ze in Alaska rond Kerst gewend zijn elkaar te geven.


In afwachting van de crematie is het been tijdelijk in de diepvries van de buren gelegd. Kort daarvoor had ik een bericht gelezen over een man op Sicilië die een uitvaartdienst hield voor zijn geamputeerde voet. De voet werd in een kist begraven in het graf dat hij al voor zichzelf had gereserveerd. De begrafenis werd bijgewoond door een aantal familieleden en opgeluisterd door muziek van de lokale fanfare.

Mijn favoriete boek over de dood is een bundeling van dit soort rare verhalen en gebeurtenissen. Er is alleen één probleem, dit boek bestaat niet. Voorlopig leg ik de vrouw uit Alaska en de voet uit Sicilië daarom op de gestaag groeiende stapel met merkwaardige funeraria. Als de stapel groot genoeg is zal ik er zelf ooit een boek van maken.

Zolang dat er nog niet is, moet ik mijn toevlucht nemen tot twee andere – wel gepubliceerde – favoriete titels. Met Death to Dust. What happens to dead bodies heeft Kenneth Iserson een lijvig, fascinerend en soms enigszins gruwelijk boek geschreven. Een soort ‘Everything you always wanted to know about death but were afraid to ask’. Waarom drijven dode lichamen? Wat doet een grafdelver? Kan ik alleen mijn hersenen laten invriezen? Wat beteken ik na mijn dood voor het milieu? En zo gaat het maar door, meer dan 700 pagina’s lang. Niet een boek om direct van kaft tot kaft te verslinden, maar door de rijkdom aan triviale en tegelijk informatieve details blijft het een boek om af en toe in te grasduinen. Dirt van Sean Doolittle lees je daarentegen in één keer uit. Een hoogst originele whodunit. Dat blijkt al bij de openingscène: een uitvaart die wordt verstoord door eco-terroristen die het gebruik van tropisch hardhout aan de kaak willen stellen. Daarna ontvouwen zich de verwikkelingen in hoog tempo, met bijrollen voor een beeldschone voorvechtster voor funeraire consumentenrechten, twee ex-veroordeelden als begraafplaatsmedewerkers en een uitvaartondernemer zonder scrupules. Dat de schrijver – blijkens zijn nawoord – zijn inspiratie ook putte uit een fles Schiedamse Ketel 1 jenever is nog een goede reden hem als favoriet op te voeren.

------------------------------------------------

Death to Dust. What happens to dead bodies van Kenneth V. Iserson verscheen bij Galen Press, isbn 18 8362 007 4.
Dirt van Sean Doolittle verscheen bij UglyTown Productions, ISBN: 09 6634 734 X.

Jasper Enklaar is freelance journalist en hoofdredacteur van het vakblad Uitvaart

Lees ook over het favoriete boek van Rob Bruntink, Rinie Arts en Sander van der Spek.

Terug naar archief...