DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 06-10-2002
KONINKLIJKE UITVAART

Prins Claus is dood. Toch nog onverwacht. Dat is wat dan meestal gezegd wordt. Je ziet het al maanden aankomen, hij was zelfs al tweemaal voortijdig doodverklaard door diverse internetsites, maar toch is het weer onverwacht.


Na veertig jaar zullen we weer een koninklijke uitvaart meemaken. De laatste was van koningin Wilhelmina in 1962. De draaiboeken liggen uiteraard al lang klaar. Die liggen altijd klaar om te voorkomen dat er na de dood van een lid van het Koninklijk Huis verwarrende situaties ontstaan. Het protocol, zo liet de Rijksvoorlichtingsdienst kort geleden aan de GPD weten, is afhankelijk van de vraag wie er overlijdt. Er is niet één bepaalde standaardprocedure. Vast staat wel dat er direct vlaggen halfstok gaan en dat er hofrouw wordt afgekondigd. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst kent Nederland eigenlijk maar één echte koninklijke uitvaarttraditie: de leden van het Huis van Oranje worden begraven in de Nieuwe Kerk in Delft. Zo waarschijnlijk ook Claus. ‘Waarschijnlijk’ omdat prins Claus aangetrouwd is en dus geen Oranje, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat het meeste populaire lid van het konninklijk huis geen plaatsje zal krijgen in de de koninklijke grafkelders.

Werd Wilhelmina, op eigen verzoek, in een witte rouwkoets begraven, Claus is waarschijnlijk ook de eerste die in de geheel vernieuwde, door Beatrix zelf ontworpen rouwkoets naar zijn laatste rustplaats zal worden gebracht. In 1994 kwam naar buiten dat koningin Beatrix zich hoogstpersoonlijk had bezig gehouden met de transformatie van de koninklijke rouwkoets. Van de oude rouwkoets, waarmee onder andere prins Hendrik in 1934 en koningin Wilhelmina in 1962 zijn begraven en die bij beide begrafenissen geheel in het wit was - evenals de rest van de rouwstoet overigens, is het onderstel opnieuw gebruikt. Deze is grijs geverfd. De opbouw en de bekleding zijn geheel vernieuwd, ontworpen door ing. P. den Boer, in nauw overleg met koningin Beatrix. Er is gekozen voor een stoffering van paars laken met galon van zilverdraad. De kist zal onder onder een eveneens paarse ombouw worden geschoven. Op de ombouw zal de Nederlandse vlag worden gedrapeerd, in lengterichting, met de rode baan rechts. Op de vier hoeken van het dak worden witte pluimen van struisvogelveren geplaatst. Midden op het dak komt de vergulde kroon, afkomstig van de glazen koets, een koets die in 1826 voor Koning Willem I gebouwd. Ook de paarden zullen gehuld worden in purperen rouwkleden met zilveren franjes.

Lees ook:
Waarom het koninklijk huis wel?

Terug naar archief...