DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 19-01-2014
BEGRAAFPLAATSVERHALEN OP SCHRIFT GESTELD

Steeds vaker kiezen begraafplaatsen voor een boek(je) waarin het (historische) verhaal van de plek wordt opgeschreven. Onlangs verschenen er weer twee publicaties, die gewijd zijn aan twee bekende Nederlandse begraafplaatsen.


Over begraafplaats Rusthof in Amersfoort verscheen Rusthof, meer dan zerken en urnen. Journalist Robin Bruinsma en fotograaf Gerda Kalmann mochten anderhalf jaar lang voor en achter de schermen kijken. Rusthof dateert uit 1931, duizenden mensen uit Amersfoort en verre omstreken hebben hier hun laatste rustplaats gevonden. Het is een groene begraafplaats en een rijksmonument. Er zijn meerdere velden met militaire graven, waaronder het Russische Ereveld. In 2002 werd het crematorium gebouwd.

Rusthof vertelt het verhaal van werknemers, nabestaanden en andere bezoekers, waaronder dat van de familie Koopman die regelmatig de grafjes bezoekt van twee overleden kindjes, Jan Drapers die al ruim veertig jaar voor de vogels van Rushof zorgt en funerair deskundige Leon Bok, die Rusthof tot de mooiste begraafplaatsen van Nederland rekent.
Het boek heeft een harde kaft en is op mooi papier gedrukt, de foto’s komen er helaas niet altijd goed uit.

Sympathiek oogt het boekje (60 pagina’s in klein formaat, gedrukt op mooi papier) Een tuin voor iedereen, even sympathiek als de begraafplaats waaraan het is gewijd: Sint Barbara in Amsterdam. Sint Barbara is een kleine, katholieke begraafplaats in het westen van Amsterdam, vlakbij het Westerpark. De begraafplaats dateert uit 1893, de bijzondere, fotogenieke kapel uit 1902. Op de van oorsprong katholieke begraafplaats mag tegenwoordig iedereen begraven worden. De bekende Amsterdammers die hier begraven liggen zijn dan ook uiterst divers: van onderwereldfiguur Sam Klepper tot schrijvers Joseph Alberdingk Thijm en Simon Vinkenoog en zanger Manke Nelis. Er is een apart gedeelte voor druggebruikers en daklozen en drie graven voor de Begijntjes van het Amsterdamse Begijnhof.

Centraal in het boekje staan de verhalen van Johan Degenkamp, die eind 2011 afscheid nam als beheerder van de begraafplaats, na een dienstverband van 51 jaar. Sint Barbara wordt al decennia lang beheerd door leden van de familie Degenkamp. De eerste was de vader van Johan, Richard Degenkamp, hij begon op Barbara in 1936 als hovenier. Nu zijn dochter Jacqueline en zoon Richard verantwoordelijk voor het beheer van de begraafplaats.
kan boeiend vertellen Jolanda Keesom heeft de herinneringen en verhalen van Johan Degenkamp prachtig opgeschreven, de foto’s zijn van Huub Prickaerts.

Rusthof, meer dan zerken en urnen telt 160 pagina’s, kost € 17,50 en is verkrijgbaar in de boekhandel en bij www.braynbooks.nl, ISBN 13 978 9082 12 6617.
Het boekje Een tuin voor iedereen is verkrijgbaar op het kantoor van begraafplaats Sint Barbara, Spaarndammerdijk 312 te Amsterdam en kost € 10,-.

Terug naar archief...