DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 29-10-2013
FEEST IN LEIDEN MET EEN HERBEGRAFENIS

De begraafplaats Groenesteeg in Leiden bestaat 200 jaar. Dat wordt gevierd op zaterdag 2 november - de dag van Allerzielen - met een authentieke ‘herbegrafenis’ van de ‘redder van Leiden’, Diederik van Leyden Gael.


Vanaf 13.30 uur loopt een unieke begrafenisstoet, nagespeeld uit 1846, vanuit de Hooglandse kerk door het centrum van de stad naar begraafplaats Groenesteeg. In de stoet lopen prominente Leidenaren mee, zoals burgemeester Lenferink, cabaretier Jochem Myjer en rector magnificus Carel Stolker.

De kist ligt in een zwarte rouwkoets, getrokken door een vierspan. Ongeveer 70 personen, gekleed in authentieke klederdracht, vormen de begrafenisstoet. Jochem Myjer vertolkt de rol van ‘huilebalk’. Burgervader Henri Lenferink, gekleed in een burgemeesterspak uit de 19e eeuw, loopt mee als burgemeester Du Rieu. Ook Carel Stolker, rector magnificus van de Universiteit Leiden, is van de partij.

Diederik van Leyden Gael was één van de meest gefortuneerde Leidenaars (‘rijke stinkerds’) uit de geschiedenis van de stad. Door een anonieme schenking redde hij de stad van de ondergang, nadat in 1838 bleek dat de gemeentesecretaris Pierre du Pui ongeveer de helft van de gemeentebegroting (150.00 gulden) verduisterd had. De schenking werd aanvankelijk toegeschreven aan koning Willem I, maar bleek achteraf afkomstig te zijn van Diederik van Leyden Gael.

De begraafplaats Groenesteeg in Leiden bestaat 200 jaar. Het is één van de oudste begraafplaatsen van Nederland en Rijksmonument, met bomen bijna zo oud als de begraafplaats zelf. Hier liggen hoogleraren van de Universiteit Leiden, oud-burgemeesters, fabrikanten en kunstenaars. Bijvoorbeeld de arabist Snouck Hurgronje, de schilder Floris Verster en de moeder van Vincent van Gogh.

Start: Hooglandse kerk (13.30 uur); einde: begraafplaats Groenesteeg (14.40 uur)

Terug naar archief...