DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 14-06-2001
NSB-GRAVEN HOREN ERBIJ

“We hadden het vermoeden dat er nog maar weinig NSB-graven in Nederland waren, maar hoe weinig precies wist niemand.” De afgelopen maanden inventariseerde Vereniging de Terebinth de NSB-graven in Nederland. Het zijn er 7, misschien 8. Waardevolle cultuur-historische monumenten die ‘het verhaal van de Tweede Wereldoorlog’ op de Nederlandse begraafplaatsen compleet maken.

Guus Rüsing is lid van de Terebinth, ‘vereniging tot behoud van zorg rond dood en rustplaats’ en werkzaam bij het Monumentenhuis Limburg in Roermond. Rüsing: “We hadden het vermoeden dat er nog maar weinig NSB-graven in Nederland waren, maar hoe weinig precies wist niemand. Daarom zijn we dit onderzoek begonnen. Er zijn er uiteraard veel meer geweest, maar die zijn in 1945 op verzoek van de maatschappij door beheerders verwijderd en vernietigd. Dat kan ik me in 1945 voorstellen, zo loopt de geschiedenis nu eenmaal, maar in 2001 is het een ander verhaal. De graven zijn een onderdeel van onze geschiedenis.”

Het onderzoek van de Terebinth is nog niet geheel afgerond. Rüsing: “De inventarisatie is gedaan, maar we onderzoeken nu nog van één graf of die wel in de oorlog is geplaatst en niet na de oorlog, want dan is het een graf van een neonazi en telt-ie niet mee. In totaal hebben we tien stenen ontdekt, waarvan er twee niet meer op hun plek staan. Die stonden in Zwolle op begraafplaats Kranenburg, maar zijn weggehaald, toen er commotie ontstond over ons onderzoek. Die staan nu in een garage in Zwolle.”

Dat heeft de Terebinth geleerd zeer voorzichtig te zijn met de uitkomst van het onderzoek. Voorlopig worden de vindplaatsen van de graven niet vrijgegeven. Rüsing: “Er is nu te veel commotie. We moeten even rust hebben.” Hij is dan ook niet echt blij met de wijze waarop het televisieprogramma Nova afgelopen dinsdag het onderwerp behandelde. “Ik heb me rot geërgerd toen Joop Glimmerveen in beeld kwam.” Glimmerveen heeft een oud NSB-graf in Den Haag in zijn beheer. “Als ik dat had geweten had ik mijn medewerking niet verleend aan de uitzending.”

“Ons onderzoek heeft niets te maken met neonazistische sympathieën, het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Het is zuiver wetenschappelijk en cultuurhistorisch onderzoek. Bijvoorbeeld, als ik in Roermond op de begraafplaats rondleidingen geef aan jongeren dan kan ik de hele oorlog in kaart brengen. Er zijn graven van geallieerde piloten, graven van verzetsstrijders, lege plekken waar Duitse soldaten hebben gelegen, lege plekken van joodse burgers die in concentratiekampen zijn omgekomen en waar alleen een gedenkplaat op ligt, lege plekken met een herdenkingsteken voor burgers die bij bombardementen zijn omgekomen en er is één grafteken van een NSB’er. Zo heb ik het hele palet van de Tweede Wereldoorlog, het complete verhaal.”

www.gedenkboek.nl/terebinth/

Terug naar archief...