DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 21-02-2012
ENSCHEDE IN TEKEN VAN LEVENSEINDE

Twee maanden lang zal Enschede in het teken van het thema 'Levenseinde' staan. In kunst, muziek, dans en film wordt de dood van alle kanten belicht.


Tussen 25 februari en 15 april worden er in Enschede onder de noemer 'Is sterven nog doodgewoon' diverse activiteiten georganiseerd die het thema 'levenseinde' vanuit verschillende invalshoeken belichten. Doel van het project is om op een open en inspirerende manier ingrijpende vragen over de zin van het leven, het lijden en de dood bespreekbaar te maken. Twaalf organisaties in Enschede hebben zich aan het project verbonden en leveren een eigen bijdrage.

Binnen het programma is veel ruimte voor actuele onderwerpen die met het thema levenseinde te maken hebben, zoals euthanasie en het recht op zelfbeschikking. Initiatiefnemer Karel Pool vindt het belangrijk dat deze onderwerpen bespreekbaar worden. "Door het brede programma en de aansprekende activiteiten geven we iedereen de kans om het thema op een eigen manier te beleven en stil te staan bij de vele vragen die het onderwerp biedt. Doel is dat mensen van elkaar leren en dat zij een bredere blik krijgen op het thema. In deze tijd mag er op dit onderwerp, dat de kern van ons bestaan raakt, geen taboe meer bestaan."

Op zaterdag 25 februari om 14.00 uur vindt de officiële opening van het project plaats in de Grote Kerk in Enschede. Karel J. Pool zal vertellen hoe het project tot stand is gekomen. De bekende theoloog en communicatiewetenschapper Prof. Dr. Anne van der Meiden gaat vervolgens in op veranderingen in het omgaan met ziekte, lijden en de dood. Tijdens zijn voordracht is er ruimte om ervaringen te delen, te discussiëren en vragen te stellen. Daarnaast is er muziek met de uitvoering van ‘Actus Tragicus‘ BWV cantate 106 van Johann Sebastian Bach. Gijs van Schoonhoven, musicus, organist en docent van ArtEZ Conservatorium geeft uitleg over het muziekstuk.

Tussen 25 februari en 15 april worden er op 12 dagen verschillende activiteiten georganiseerd die ingaan op het thema levenseinde. Verschillende organisaties uit de stad leveren een bijdrage aan het project door middel van een eigen activiteit. Zo zal schrijfster Connie Palmen bij de Bibliotheek Enschede vertellen over haar boek naar aanleiding over het overlijden van Hans van Mierlo. In het Rijksmuseum Twenthe is er onder andere een lezing met het thema ‘Lijden en sterven in de beeldende kunst’ en binnen Theater Prismare wordt ingegaan op palliatieve zorg door Prof. Dr. Zuurmond. Daarnaast wordt het toneelstuk ‘LEEF-TIJD‘ ten uitvoering gebracht door het Haarlems Toneel waarbij gesprekken tussen een ernstig zieke moeder (Josine van Dalsum) en haar zoon centraal staan. De verschillende activiteiten kunnen ook afzonderlijk van elkaar worden gevolgd.

Meer informatie en het programma zijn te vinden op www.rondomlevenseinde.nl.

Terug naar archief...