DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 04-10-2011
DODENDANS IN HOOFDDORP

Dansen met de dood…. De soldaat doet het. Maar ook de rijke man, de bisschop en de zwangere vrouw. Iedereen danst met de dood. Of beter gezegd: de dood danst met iedereen. Want hij komt elk mens eens halen. Zonder aanziens des persoons.


De Dodendans is een thema dat al eeuwenlang voorkomt in de westerse cultuur en dat waarschijnlijk zijn oorsprong vond in Frankrijk in de late Middeleeuwen. Een dodendans op de Cimetière des Innocents in Parijs, geschilderd in 1424, wordt vaak als het begin van de traditie aangewezen. Hans Holbein creëerde rondom 1530 een van de beroemdste dodendansen, die bestaat uit 30 gravures.

Sinds enkele maanden staat er een Dodendans in de Bijbelse tuin van de parochie H. Joannes de Doper te Hoofddorp. Het is een creatie van de Haarlemmermeerse beeldhouwer Karel Gomes. Zijn Dodendans bestaat uit 15 beelden. De Dodendans was vroeger niet bedoeld om mensen angst aan te jagen. Integendeel, ze moesten troost brengen. Immers, voor de gewone mens was het dagelijks leven zwaar. De dood maakte een einde aan ellende en ziekte en werd verwelkomd als verlossing. Ook deze Dodendans erkent het verdriet van de nabestaanden: dat wordt vol mededogen uitgebeeld. Bij de zwangere vrouw schaamt de dood zich dood, net zoals bij de vluchteling. Al spelend is hij een metgezel voor kleine kinderen. En het oude vrouwtje op weg naar het graf wordt door hem ondersteund.

De Bijbelse tuin achter de kerk en het kerkhof van de R.K. parochie H. Joannes de Doper is er gekomen op initiatief van pastor van Lent. Op het ongeveer 1,2 hectare grote terrein dat bij de kerk hoort, was voorheen een schapenweitje en een begraafplaats te vinden. Pastor van Lent wilde deze groene plek in Hoofddorp bewaren en er plek van maken waar mensen geestelijk weer op adem kunnen komen. Architect Frits van Loon maakte het ontwerp maakte, de Groengroep uit Boskoop heeft vervolgens de gerealiseerde onderdelen in 1999-2000 aangelegd. Het bleef echter niet bij planten en bomen alleen. Ook een groot aantal beelden van bijbelse figuren of inspirerende personen, bijna allemaal gemaakt door beeldhouwer Karel Gomes, vonden in deze tuin hun plaats. Verder ligt er in deze tuin ook een labyrint.

Het schamele schapenweidje is omgetoverd tot een bijbelse planten- en beeldentuin, een spirituele oase. De tuin is dagelijks van zonsopgang tot zonsondergang vrij te bezoeken aan de Kruisweg 1067a te Hoofddorp. www.bijbelsetuininhoofddorp.nl.

Op de foto de dood en de zaaier.

Terug naar archief...