DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 08-04-2002
VEEL DOOD EN ROUW OP TELEVISIE

De komende tijd staan een aantal programma's op televisie in het teken van dood en rouw. Helaas zullen daar de programma's van Thomas van der Dunk en Felix Rottenberger nog niet bij zijn. Beide heren, behorend tot de opvallende en meer eigenzinnige televisiepersoonlijkheden, lieten kort geleden weten, onafhankelijk van elkaar, dat ze een interessant idee voor een televisieprogramma over de dood hebben.


Cultuurhistoricus Thomas van der Dunk, in zijn leren broek en zwarte cowboyhoed niet meer weg te denken als kritisch commentator in menig actualiteitenrubriek, liet eind verleden jaar in Het Volkskrant Magazine weten bij de NOS een plan te hebben ingediend voor een serie over graven van belangrijke Europese historische figuren. Van der Dunk: "Het idee is dat ik iedere aflevering op mijn motor ergens bij een mausoleum kom aanrijden. In mijn leren pak. Ik zie dat al helemaal voor me."
En Felix Rottenberger vertelde ook al in Het Volkskrant Magazine begin dit jaar, dat zijn volgende documentaire over de dood gaat. Het magazine schrijft: ‘Niet over euthanasie over iets dergelijk, nee: over de gewóne dood. Over hoe volmaakt de zorg wel kan zijn. Over hoe lang je het kunt uitstellen en waanneer het mooi is geweest, wanneer je de dood moet accepteren. Die vraag intrigeert hem.'

Tot die tijd moeten we het doen met een aantal programma's die de komende tijd zullen worden uitgezonden, programma's die in het teken staan van dood en rouw. Vooral het rouwen zal veel aandacht krijgen.

RTV Drenthe bijt de spits af. Vanaf aanstaande woensdag 10 april wordt een 5-delige documentaire serie over de dood in Drenthe uitgezonden. Centraal in de uitzendingen staat Gedi Volkers, een 44-jarige vrouw uit Beilen die kanker heeft en weet dat ze niet lang meer te leven heeft. Het was haar innige wens dat zij tijdens haar laatste dagen gefilmd en geïnterviewd werd, om een boodschap achter te laten aan de kijker, maar vooral haar nog jonge kinderen. Volgens RTV Drenthe staat Gedi Volkers model voor de eigentijdse manier van omgaan met de dood: individualiteit en openheid staan voorop.
Verder wordt in geacteerde scènes getoond hoe de Drenthe samenleving 100 jaar geleden met sterven en rouw omging, komen er mensen aan het woord die werkzaam zijn in de uitvaartbranche en wordt het Drenthse publiek op straat geconfronteerd met vragen over leven en dood.

Vanaf zondag 21 april komt het KRO-programma Nirvana, een programma over nabestaanden, met een nieuwe reeks afleveringen. Karin de Groot ontvangt nabestaanden in de studio. (Hierover later meer op dood.nl.)

En Teleac tenslotte begint op 28 april aan een 8-delige serie over 'Leven met verlies', over rouw bij diverse leeftijds- en bevolkingsgroepen.
Terug naar archief...